Moje babička byla ročník 1915, dožila se i roku 2000 a mohu vám zaručit, že i z "Vitany" vařila také. Mimochodem různé průmyslové polotovary (třeba bujóny) existovaly už za první republiky a kupovaly se běžně, zmíněné ledničky pak taky nejsou zdaleka tak nové a lze pokračovat.
Ono se to proměňuje plynule, mluvit primárně o nějaké lenosti dnešní doby je zavádějící. Já třeba ještě pamatuji časy, kdy neexistovalo trvanlivé mléko a běžně se svařovalo a řešilo se využití kyselého, na druhé straně ale po pečení chleba už v mém dětství nikdo ani nevzdechl a dovolím si říct, že to vlastně nikoho nenapadlo, to dnes najdete lidí, kteří si aspoň občas pečou chléb doma, daleko více. A mimochodem - dovolím si tvrdit, že i za první republiky se chléb doma pekl spíš jen na vesnicích, ve městech se prostě šlo k pekaři...