Vlákno názorů k článku Co babičky vyráběly a my kupujeme v supermarketu od Petra - Článek OK, jen mě vadí to klišé, babičky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 5. 2014 8:40

    Petra (neregistrovaný)

    Článek OK, jen mě vadí to klišé, babičky vařily tak a tak...
    Podle fotky Vám není tolik, Vaše babička nejspíš vesele využívala polotovary jako většina hospodyněk v 60. a 70. letech.
    Moje babička (ročník 1907) vesele vařila z Vitany, až se z ní kouřilo.
    A ledničku měli všichni.
    Zase bych si tu dobu tak neidealizovala....
    A pokud bych o někom mluvila, tak dnes spíš o praprababičkách.

  • 16. 5. 2014 12:50

    Jana Poncarová (neregistrovaný)

    Možná se budete divit, ale moje babička byla ročník 1910... Protože moji prarodiče byli rolníci, většinu jídla skutečně vyráběli sami doma. Bohužel se moje babička doby 60. a 70. let nedožila. Je tedy otázkou, zda by z Vitany vařila. Myslím ale, že ne...

  • 19. 5. 2014 11:57

    thr

    Moje babička byla ročník 1915, dožila se i roku 2000 a mohu vám zaručit, že i z "Vitany" vařila také. Mimochodem různé průmyslové polotovary (třeba bujóny) existovaly už za první republiky a kupovaly se běžně, zmíněné ledničky pak taky nejsou zdaleka tak nové a lze pokračovat.

    Ono se to proměňuje plynule, mluvit primárně o nějaké lenosti dnešní doby je zavádějící. Já třeba ještě pamatuji časy, kdy neexistovalo trvanlivé mléko a běžně se svařovalo a řešilo se využití kyselého, na druhé straně ale po pečení chleba už v mém dětství nikdo ani nevzdechl a dovolím si říct, že to vlastně nikoho nenapadlo, to dnes najdete lidí, kteří si aspoň občas pečou chléb doma, daleko více. A mimochodem - dovolím si tvrdit, že i za první republiky se chléb doma pekl spíš jen na vesnicích, ve městech se prostě šlo k pekaři...

  • 19. 5. 2014 17:06

    Pavel (neregistrovaný)

    Chleba se nepekl ani na těch vesnicích. Když táta vzpomíná, jak jeho babička pekla chleba, tak líčí, jak zadělala těsto v díži, a to pak odvezli k pekaři upéct. A když si druhý den šli pro bochníky, tak (kromě pekařova slova) neměli jistotu, že jsou z toho jejich těsta.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).