Výběr exotického manga nebo avokáda nemusí být věda. Stačí se jen před nákupem rozmyslet, kdy budete chtít ovoce konzumovat. Pokud si chcete pochutnat hned, musíte vybírat takové plody, které jsou k tomu určené. V některých obchodech jsou například označeny nápisem „ready to eat“. Tyto plody jsou měkčí a příjemně vyzrálé. V případě, že nakupujete plody, které budete jíst výhledově, kupujte mango nebo avokádo zelené a tvrdší, které je třeba nechat doma dozrát. Stanislava Mele, manažerka společnosti Tesco je doporučuje na dva až tři dny uskladnit v papírovém pytlíku, v pokojové teplotě. „Do pytlíku můžeme přidat také jablko, které proces zrání urychlí. Pozor – mangu ani avokádu nesvědčí nízké teploty, proto je nikdy nedáváme do lednice,“ varuje manažerka.
Mango přidejte k masu
U obou plodů jíme pouze dužinu, ke které se dostaneme tak, že mango oloupeme a rozpůlíme po ploše pecky. Pecku odstraníme, a dužinu můžeme nakrájet na tenké plátky. Přetnou se tak dlouhá vlákna, které mango obsahuje. Avokádo nejdříve podélně rozkrojíme kolem pecky, obě půlky se od sebe jednoduše oddělí a my pak z vyzrálého plodu měkkou máslovou dužninu vydlabeme třeba lžící. Následně můžete ihned konzumovat.
Exotická chuť manga a oříškovo-máslová chuť avokáda nejlépe vyniknou, když ovoce konzumujete čerstvé a syrové. Mango je výborné samotné, ale i v ovocném salátu. Zajímavým a chutným prvkem je mango v pokrmech s masem. Avokádo má jemnou máslovou chuť, díky které se hodí do různých druhů salátů, pro přípravu pomazánek a studených jídel.
zdroj: TZ Tesco