Stejně jako jogurtová je i kefírová zmrzlina vyrobena ze zakysané mléčné suroviny, která obsahuje kultury mléčného kvašení, obecně známé pod pojmem lactobacillus. To v praxi znamená, že jsou vhodné i pro osoby trpící alergií nebo intolerancí na laktózu, neboť laktóza je v tomto případě bakteriemi fermentovaná a konzumace takových zmrzlin by jim neměla způsobovat problémy.
Méně tučná
Vzhledem k tomu, že jde o produkty ze zakysaných surovin, je i chuť příslušných zmrzlin kyselejší, a právě to může při jejich konzumaci, především v létě, více osvěžit. Kefírová mléka mají také obecně méně tuku, což zase může vyhovovat lidem, kteří se cíleně vyhýbají příjmu živočišných tuků. Jinými slovy, jogurtové a kefírové zmrzliny jsou z mnoha důvodů dobou volbou.
U spotřebitelské veřejnosti jsou známější spíše jogurtové zmrzliny, vyráběné mimo jiné jindřichohradeckou mlékárnou Agrola. Ta je i výrobcem různých typů zákysů a známá právě výrobou jogurtů, které si lze objednat i prostřednictvím e-shopu.
Zájemci o netradiční zmrzliny ale také už nějakou dobu mohou ochutnat kefírové zmrzliny. Ty pro změnu vyrábí Farma Apolenka nedaleko Pardubic v obci „Spojil“ a prodává je ve svém bistru Chlívek. Že je to produkt atraktivní a kvalitní, dokazuje ocenění Regionální potravina Pardubického kraje z roku 2021.
Pro výrobu zmrzliny jsou používány farmářské produkty vlastní výroby, které se vyznačují typickou mandlovou chutí mléka krav plemene Jersey. Kromě zmrzliny nabízí tamní minimlékárna zákazníkům i další produkty, jako je mléko, sýry, tvarohy nebo jogurty.
Kefír, nebo mléko
Kefírová zmrzlina je nicméně jen jedním z mnoha produktů z kefíru, jehož konzumace je podle všech dostupných informací pro zdraví člověka velmi prospěšná. Kefír je podle nich mnohem účinnějším probiotikem než například jogurt, mimo jiné také proto, že obsahuje (nebo by alespoň podle legislativy měl obsahovat) kvasinky.
Extrakt z kefíru má podle některých studií také snižovat až o 56 procent riziko rakoviny prsu a obecně i další rizika rakoviny, například tlustého střeva. Kefír má navíc i antibakteriální vlastnosti, a tedy chrání před infekcemi a posiluje imunitu.
Výroba kefíru v domácím prostředí
Kefír si kromě toho dá poměrně snadno vyrobit i doma, a to prostřednictvím kefírových kultur, které lze v poměrně široké nabídce zakoupit i na našem trhu. Různí výrobci přitom udávají různé postupy při domácí výrobě kefíru, a proto nelze podat obecně platný návod. Podstatné ale je naočkovat pasterované (některé návody uvádí i syrové) mléko při pokojové teplotě kefírovou kulturou, vzniklou směs nechat (také při pokojové teplotě) zhruba 24 hodin pracovat, a před konzumací kefír zchladit na teplotu kolem 10 stupňů.