V podstatě každý rok jezdíme do Szegedu na jedny závody, kde pořadatel nabízí i stravování v místním "tradičním stylu". Obvykle to obnáší i jeden guláš, který ale skutečně není ani náznakem "segedín", spíš to připomíná to, čemu se nás někdy říká řeznická polévka. Tedy varianta minimálně zahuštená, fakt až polévková, v ní kusy masa, nějaká cibule a česnek, k dochucení papričky, které si každý dosype podle chuti. To spíš jen pro zajímavost, nakolik je to v dané lokalitě "nejtypičtější" varianta fakt netuším :-)
Jinak ale poznámka k tomu Szekely a Maďarům v Rumunsku - ze Szegedu je do Rumunska vzdušnou čarou pět kilometrů (jde o trojmezí, kdy se právě u Szegedu stýká HU,RO a SRB), takže pokud by byl původ opravdu v Rumunsku, tak mám docela problém věřit tomu, že to právě do Szegedu nedorazilo, to je právě oblast, kde ta výměna s Rumunskem bude výrazná. Ono je to s informacemi typu "mluvil jsem s Maďary" dost všelijaké, místní mají často také dost zkreslené představy. Tohle platí všeobecně, příklad pro pobavení je třeba v ČR tuzemák - udělejte si schválně v okolí anketu a minimálně půlka lidí bude přesvědčena, že to náhražka z doby totality... Přitom to je totální kravina a původ je už z 19. století a to z rakouské části monarchie (Stroh), k nám to dorazilo až následně...