Štědrovečerní hostina bývala vždycky náročná na přípravu, i když třeba z jiného důvodu než dnes. Kde my vaříme a smažíme, naši předci „čarovali“. Co byste měli udělat, když si chcete pojistit klidný nový rok, peníze a dům bez myší?
Adventní kalendář: Každý den nové okénko a nový vánoční článek
Co je třeba udělat před večeří
Za prvé, ještě než začnete prostírat, vymést březovým koštětem všechny kouty, aby se u vás doma nedržely myši.
Nohy stolu je třeba sepnout řetězem, rodina bude díky tomu celý příští rok držet pěkně pohromadě.
A když stůl ještě omotáte provazem, nedostanou se k vám zloději.
Co patří na slavnostní stůl
Na stůl nejprve přijde slavnostní ubrus – a zůstane na něm až do Štěpána.
Máte-li hospodářství, nebo aspoň zahrádku, položte na stůl všechny plodiny, které pěstujete – semena, cibulky… Nevyhazujte, uschovejte. Na jaře, až budete zasívat, je přimíchejte k ostatním, dobrá úroda je tím zaručena.
Trik s rybí šupinou se běžně zachoval dodnes, pokud ho neznáte, vězte, že o dostatek peněz se vám postará rybí šupina pod ubrusem nebo pod talířem. Stejný efekt zajistí i peněženka vložená pod ubrus.
Ani jeden roh stolu prý nesmí zůstat prázdný. Na jednom má být pecen chleba, celý rok budete mít dostatek jídla. Na druhý přijde ošatka s úrodou pro plodnost polí. Peníze na třetím rohu zajistí bohatství a čtvrtý roh patřil míse s potravou pro hojnost dobytka a drůbeže.
Na stole stávaly i magické předměty, ochrání domácnost před vším zlým: med, česnek, kmín a svěcená voda.
Je připraveno jablko, které hlava rodiny před započetím večeře rozkrájí na tolik dílků, kolik je členů rodiny. Každý si sní svůj dílek, aby trefil domů a rodina se opět sešla pohromadě i příští rok.
Všechny pokrmy mají být od počátku na stole, nikdo by od něj neměl vstávat a odcházet, byť by to bylo jenom ke sporáku pro další chod. Pojistíte si tak, že se vám nerozuteče drůbež, v drsnější variantě vstanete – a už u stolu příští rok nebudete.
S financemi pomohou i luštěniny, ty neměly chybět ve vánočním menu, které se skládalo z devíti druhů jídel.
Pod stůl pak přijde sekera. Kdo na ni před večeří bosou nohou stoupne, toho nohy v příštím roce bolet nebudou.
Další pravidla u štědrovečerní tabule
Jedno místo u stolu se prostírá navíc, jedna židle zůstává volná. Jednak připomíná, že do rodiny patří i ti, kteří ji již opustili, naši předci. A je určeno případnému neplánovanému hostu.
Počet lidí u stolu by měl být sudý. Před večeří totiž obchází smrt a kontroluje, kam si má v příštím roce pro lichého člena rodiny zajít. Lichý počet stolovníků prý celkově nosí smůlu.
Nikdo by neměl sedět zády ke dveřím, není to bezpečné.
Tipy pro vánoční tabuli
- Pro štědrý večer se například hodí jako dekorace stolu svícny, lesní zeleň, jmelí, drobné vánoční ozdoby a perníčky, symboly štěstí.
- Základ pro každou příležitost tvoří čistý, jednoduchý a vyžehlený ubrus s délkou převisu těsně nad židle. Modernější variantou je tzv. běhoun – pruh látky táhnoucí se zpravidla prostředkem stolu.
- Uprostřed je vhodné místo na dekoraci v podobě adventního věnce či svícnu.
- Svíce patří k Vánocům, myslete ale na dostatečné osvětlení stolu kvůli rybím kostičkám.
- Na stole by nemělo nic překážet k servírování pokrmů. Vyvarujme se vysokých dekorací, aby na sebe hosté viděli.
- Talíře klademe na sebe, dospod přijde talíř na hlavní chod, na něj polévkový, můžete je proložit ubrouskem.
- Na stůl zakládejte příbory postupně dle jednotlivých chodů, aby nebyl stůl přeplněn a hosté nepřicházeli do rozpaků, jaký příbor na co použít.
- Připravte si i všechny sklenky, které budete potřebovat jak na nealkoholické, tak alkoholické nápoje.
- Důležitou součástí slavnostně prostřeného stolu je hezký ubrousek, ideálně látkový.
Krásné Vánoce!