Jana Vlková, autorka knihy Květinová kuchařka a webu kytkykjidlu.cz, která nám v loňském roce vyprávěla o tom, jak se kytkožrout v zimě ukájí šnytlíkem z hypermarketu, pořádá terénní semináře za poznáním bylin v naší přírodě. Na jednu takovou výpravu jsme se tento týden vydali i my a nestačili jsme se divit, co všechno jedlého teď aktuálně příroda nabízí.
Bršlice kozí noha roste prakticky všude a přitom báječně nahradí „zelené“ v polévce stejně jako kerblík lesní. Proč kupovat polníček, když je ho v přírodě plná nůše a přitom je o dost chutnější. A už jste zkusili česnek podivný? Není vůbec podivný, je báječný a zadarmo. Zkuste ochutnat to, co je běžně všude kolem nás. Podívejte se do naší galerie a už nikdy na procházku nepůjdete bez nůžek a košíku.
Jak sbírat?
Při sběru bylinek je dobré dodržovat pár pravidel:
- Rostlinky sbíráme co nejdále od „civilizace“.
- Léčivky nikdy nesbíráme do igelitových tašek či mikrotenových sáčků, vhodný je proutěný košík.
- Bylinky trháme za suchého počasí.