Citrusy, tedy například pomeranče, citrony, mandarinky, limety, pomela nebo grapefruity, jsou nejenom chutné, ale jejich konzumace nabízí také řadu výhod pro lidské zdraví.
Co se dozvíte v článku
Plody různých velikostí, příjemných vůní a chutí i zářivých barev jsou plné živin, které přispívají k udržení zdraví a celkové kondice. Mají navíc nízký glykemický index, takže prudce nezvyšují hladinu cukru v krvi, a jsou kvalitním zdrojem vlákniny.
Dlouhá cesta z Asie
Předpokládá se, že centrem původu rodu Citrus je pravděpodobně jihovýchodní úpatí Himálaje, odkud se tohle ovoce postupně dostane do dalších částí světa. Nejstarší úplný popis citronu je doložen zhruba z roku 310 před naším letopočtem a stojí za ním antický řecký filozof Theofrastos.
Také ze starověkého Říma se dochovaly zprávy o pěstování citrusů na území této říše. Pomela a kyselé pomeranče jsou do Středomoří přivezeny později arabskými obchodníky okolo 10. století našeho letopočtu a sladké pomeranče Janovany a Portugalci z Asie během 15. až 16. století. Mandarinky jsou západnímu světu poprvé představeny v 19. století.
Některé druhy citrusů, hlavně pomeranče, mandarinky a citrony, najdou ve středomořských zemích tak ideální půdní a klimatické podmínky, že se jim zde daří lépe než v regionech, odkud pocházejí. V chladnějších částech Evropy se citrusové plody zhruba od 17. století pěstovaly také v oranžeriích u šlechtických sídel.
Proti kardiovaskulárním chorobám
Citrusové plody mají vysoký obsah fytonutrientů, jako jsou karotenoidy, flavonoidy a polyfenoly. Tyto živiny patří mezi antioxidanty a dávají citrusům jejich jasné barvy a svěží vůně. Mohou však také pomoci ochránit lidské tělo před nemocemi a zabránit mnoha zdravotním problémům. Jde například o zvýšení HDL („dobrého“) cholesterolu a snížení LDL („škodlivého“) cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Přispívají rovněž ke snížení vysokého krevního tlaku, což je další rizikový faktor pro srdeční onemocnění, a jejich vysoký obsah draslíku se podílí na eliminaci rizika mrtvice a kardiovaskulárních chorob. Quercetin (česky psáno též kvercetin) je jedním z flavonoidů, který se rovněž nachází v citrusech. Podle výzkumů může pomoci v boji proti chronickým zánětům, které jsou částečně zodpovědné za rozvoj onemocnění, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.
Některé studie naznačují, že citrusová šťáva může pomoci zlepšit kognitivní funkce. Konzumace citrusů také zvyšuje hladinu citrátů v moči, což snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů.
Pro lepší absorpci železa
Vysoký obsah fytonutrientů v citrusových plodech může pomoci zabránit také vzniku některých typů rakoviny. Citrusy mají i vysoký obsah vitamínu C, o kterém je známo, že pomáhá posílit imunitní systém. Navzdory rozšířenému přesvědčení nemůže zabránit nachlazení a nákaze respiračními onemocněními, může však pozitivním způsobem ovlivnit délku a závažnost těchto nemocí.
Vitamín C je také důležitý pro produkci kolagenu, jednoho z hlavních stavebních kamenů kloubů a svalů, který se také podílí na kvalitě pleti, poskytuje podporu pokožce a jejímu zdraví i vzhledu a oddaluje její stárnutí. Citrusy mohou také napomáhat k tomu, aby tělo lépe absorbovalo železo, které je důležité pro imunitní systém a produkci červených krvinek.
Jaké ovoce máte nejraději?
Výživoví specialisté proto doporučují párovat citrusy s potravinami bohatými na železo, jako je listová zelenina, ryby, drůbež a maso, aby se maximalizovaly jejich nutriční výhody. Může jít například o použití šťávy do salátů nebo do dresingů či omáček nebo můžete ozvláštnit zeleninový salát pomerančem.
Nejjednodušší cestou je pít k jídlu vodu s citronovou, limetkovou nebo pomerančovou šťávou.
Co najdete v citrusovém ovoci?
Různé citrusové plody mají různý obsah živin i kalorií, ale všechny obsahují následující vitamíny a minerály:
• vitamín C
• vitamín B6
• provitamín A
• vápník
• draslík
• kyselinu listovou
• hořčík
Na co si dát pozor při konzumaci citrusů?
Obsah cenných látek v citrusovém ovoci a jejich přínos pro lidské zdraví z nich činí dobré doplňky stravy. Silné kyseliny v nich obsažené však mohou časem přispívat k poškození zubní skloviny. Pokud nemáte možnost si po konzumaci citrusů vyčistit zuby, je dobré si ústa aspoň vypláchnout vodou.
Je také důležité vzít v potaz, že pití šťávy z citrusového ovoce není tak zdravé jako konzumace celých citrusů. Šťáva totiž dodává více cukru a méně vlákniny. Získání fruktózy z celého ovoce není problém, protože se díky vláknině pomaleji vstřebává do krevního oběhu.
Je rovněž důležité připomenout, že grapefruit může interagovat s určitými léky, ať už při konzumaci celého ovoce, nebo šťávy. Obsahuje totiž látku furanokumarin, která se váže na určitý střevní enzym a následkem toho dochází k absorpci většího množství léčiva, než je žádoucí. Jde například o některé statiny pro léčbu vysoké hladiny cholesterolu, léky na vysoký krevní tlak, imunosupresiva anebo benzodiazepiny i některá antidepresiva. Není možné vyjmenovat všechny druhy léků, proto každý pacient užívající léky na předpis či volně prodejná léčiva by si měl vždy důkladně přečíst příbalový leták anebo se poradit s lékařem.