Pokud jsou účinky čokolády takové, jak jsou popsané v článku, pak by neředěná měla způsobovat podrážděnost, deprese, kazit náladu, zhoršovat premenstruační tenze a tak dále. Aspoň tedy pokud homeopaté, kteří doporučují ředit čokoládu, nezavrhli kompletně Hahnemannovy principy homeopatie.
Zcela v souladu s principy homeopatie: "Homeopatická čokoláda bude léčit takového pacienta, který má příznaky podobné "otravě" čokoládou." Čokoláda sice není jedovatá, ale vzhledem k obsahu metylxantinů není vhodná její nadměrná konzumace, stejně jako např. u kávy.
"Pacient, který bude konstitučně odpovídat tomuto homeopatiku, bude zřejmě toužit po čokoládě a sladkostech. Ty ale jeho stav spíše zhoršují. ...Jsou to obvykle přecitlivělí a zranitelní lidé, kteří se špatně soustředí a mají snahu schovávat se před světem.... Může je pobolívat hlava, také v zádech pociťují bolesti, mrazení..."