Hlavní navigace

COOP otevřel na letišti prodejnu s nonstop provozem

Sdílet

 Autor: COOP
Doposud se koncept automatizovaných prodejen prosazoval hlavně v menších městech a na venkově. COOP nyní otevřel první takový obchod na letišti. Zákazníci si v něm nakoupí kromě potravin a produktů souvisejících s cestováním i regionální produkty, a to doslova kdykoliv.

V současnosti má společnost COOP samoobslužných prodejen již několik desítek a do konce roku jich bude více než sto. Teď se ale zaměřila na jiné než venkovské lokality, nově je na letišti, a v budoucnu chce být i v areálech velkých podniků.

Samoobslužné prodejny se vyplatí i v továrnách 

Obchod COOP na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě bude fungovat kompletně bez prodavačů a zákazníci se v něm budou obsluhovat sami díky využití kombinace platební karty, bankovní identity a speciální aplikace v mobilních telefonech. Proti případným nenechavcům prodejnu hlídá umělá inteligence, která automaticky rozpozná, zda si například někdo dává zboží jinam než do nákupního košíku.

Prodejna bez prodavačů po měsíci provozu: lidé nakupují hlavně před půlnocí a nikdo nekrade Přečtěte si také:

Prodejna bez prodavačů po měsíci provozu: lidé nakupují hlavně před půlnocí a nikdo nekrade

„Koncept automatického provozu se úspěšně prosazuje na řadě míst. Nabízí totiž kombinaci vysokého komfortu pro zákazníky s nižšími náklady na personál. Využití této technologie v rámci dopravního uzlu, kde si lidé často potřebují nakoupit třeba v noci a kde je zájem zákazníků mnohdy nárazový, dává perfektní smysl. Do budoucna zvažujeme využít tento druh prodeje také například u továren, kde se pracuje na směny, a v dalších podobných lokalitách,“ vysvětluje Lukáš Němčík, ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP.

Galerie: COOP Strakonice: první plně bezobslužná prodejna v ČR

V rámci Moravskoslezského kraje jde teprve o druhý takový obchod. První se otevřel v loňském roce v Českém Těšíně. Program budování sítě automatizovaných prodejen COOP podpořily společnosti Mastercard a ČSOB, které mají obě za cíl zjednodušování obchodu a plateb díky využívání moderních technologií. 

Obchod na letišti nebude sloužit jen cestujícím 

„Je skvělé, že můžeme cestujícím nabídnout možnost nákupu v nové samoobslužné prodejně na letišti. Našim cestujícím chceme poskytovat co nejkvalitnější služby a tato nová prodejna představuje důležitý krok k dosažení tohoto cíle,“ uvádí Jaromír Radkovský, generální ředitel Letiště Ostrava. Pro letošní rok čekají obrovský nárůst počtu odbavených cestujících, celkem je v nabídce zdejšího letiště 31 destinací, z toho 13 novinek. 

„Samoobslužná prodejna nabídne široký sortiment čerstvých pokrmů, občerstvení, nápojů a suvenýrů, aby splnila potřeby každého cestujícího. Provozní doba prodejny, tedy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, bude vyhovovat pro nákupy před odletem v jakoukoliv denní či noční dobu,“ říká Jaromír Radkovský.

Prodejna nabídne i regionální produkty

Podle Marka Ratveiského, předsedy představenstva družstva COOP Beskydy, které bude obchod provozovat, bude prodejna sloužit nejen cestujícím a jejich doprovodu, ale i několika stovkám zaměstnanců letiště.

„Chceme nabídnout domácí klientele, a po letošních prázdninách i zahraničním návštěvníkům, bezpečný a jednoduchý nákup zboží kdykoliv v průběhu dne nebo noci, před odletem nebo po příletu. Výběr zboží nabízeného na ploše necelých 50 m2 pro tak specifický typ zákazníků je i pro nás velkou výzvou. Kromě širší nabídky produktů souvisejících s cestováním, jako jsou ready-to-eat položky, ovoce, kosmetika, nápoje nebo drogerie, nabídneme i zboží z našeho regionu a sortiment pro děti,“ vysvětluje Marko Raitveiský. 

Prodejna nabídne i regionální produkty. Zákazníci se tak mohou například těšit na čerstvé pečivo z havířovské pekárny Semag nebo uzeniny od lokálního výrobce Krásno. 

Prodejna na letišti v Ostravě

Autor: COOP

„Trochu neskromně si troufám říci, že náš koncept 24/7 mění český maloobchodní trh. Uspěli jsme s ním v řadě lokalit, jako například v turistických centrech, a věřím, že i na místech, jako jsou letiště, si najde uplatnění. Jsme zemí s nejrychleji rostoucí sítí automatizovaných obchodů a osobně jsem rád, že s takto významnou inovací přišla právě česká síť obchodů COOP,“ uzavírá Lukáš Němčík.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).