Názory k článku Proč ČR vyváží suroviny, které pak dováží zpracované zpět

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 7. 2022 9:52

    Tak proč u té přezdívky není hvě

    Když to je těžký. Vypadá to, že nám tedy chybí mlýny a mlynáři. Jenže ty lidi musíte někde vzít. V česku je efektivně nulová nezaměstnanost. Takže, pokud si chcete v česku mlít vlastní mouku a vyrábět vlastní sýry, musíte přetáhnout třeba lidi co montují autosoučástky, zedníky nebo někoho jiného. Nebo nám lidi, co vyrábějí obrazové lišty, které se vyvážejí do celého světa.

    Jestli to nakonec není tak, že každý (stát/region) dělá to, co umí nejlépe. Takže my budeme vyvážet auta a Holanďani sýry.

  • 14. 7. 2022 8:22

    RRŠ

    Ono i z článku vyplývá, že chyba bude někde jinde, než v zauzlovaných cestách surovin a potravin.
    Holandské goudy, švýcarský (či francouzský) ementál, parmazán, dokonce ani pravou bryndzu v Česku nevyrobíte - ani v případě, kdy na to máte technologii a lidi. Tady platí, že Češi jsou zmlsaní.
    Chovy vepřů a skotu se dostaly na slušnou úroveň, ale produkují maso, které odběratel (často obchodní řetězce) prostě nezaplatí. Takže takový "přebytek" skončí v zahraničí, zatímco na náš trh míří levnější maso, například z Polska.

  • 14. 7. 2022 12:29

    neřeknu

    tyhle žabomyší pře mě baví... Pokud to nebude hlídáno státem, resp. zákony, nic se nezmění. naši soudruzi raději hledí na své zájmy a takové problémy řešit neumí. Na druhou stranu, dnes (a vždy bylo) vše ve finále jen o penězích, takže... Sám za sebe mohu říci, že si raději koupím holandský sýr než český. nebudu jmenovat, ale jedna česká firma dělá "parmezán" a je to fakt hnus, takže proč bych měl podporovat podobné firmy. A proč třeba nemají např. zemedělci stejné dotace v celé EU? A tak dále...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).