Když to je těžký. Vypadá to, že nám tedy chybí mlýny a mlynáři. Jenže ty lidi musíte někde vzít. V česku je efektivně nulová nezaměstnanost. Takže, pokud si chcete v česku mlít vlastní mouku a vyrábět vlastní sýry, musíte přetáhnout třeba lidi co montují autosoučástky, zedníky nebo někoho jiného. Nebo nám lidi, co vyrábějí obrazové lišty, které se vyvážejí do celého světa.
Jestli to nakonec není tak, že každý (stát/region) dělá to, co umí nejlépe. Takže my budeme vyvážet auta a Holanďani sýry.
Ono i z článku vyplývá, že chyba bude někde jinde, než v zauzlovaných cestách surovin a potravin.
Holandské goudy, švýcarský (či francouzský) ementál, parmazán, dokonce ani pravou bryndzu v Česku nevyrobíte - ani v případě, kdy na to máte technologii a lidi. Tady platí, že Češi jsou zmlsaní.
Chovy vepřů a skotu se dostaly na slušnou úroveň, ale produkují maso, které odběratel (často obchodní řetězce) prostě nezaplatí. Takže takový "přebytek" skončí v zahraničí, zatímco na náš trh míří levnější maso, například z Polska.
tyhle žabomyší pře mě baví... Pokud to nebude hlídáno státem, resp. zákony, nic se nezmění. naši soudruzi raději hledí na své zájmy a takové problémy řešit neumí. Na druhou stranu, dnes (a vždy bylo) vše ve finále jen o penězích, takže... Sám za sebe mohu říci, že si raději koupím holandský sýr než český. nebudu jmenovat, ale jedna česká firma dělá "parmezán" a je to fakt hnus, takže proč bych měl podporovat podobné firmy. A proč třeba nemají např. zemedělci stejné dotace v celé EU? A tak dále...