V článku možná nejsou nepravdy, ale určitě polopravdy a nezmíněná fakta, což je možná ještě horší. Umělá sladidla jako aspartam, acesulfam-K, cyklamát jsou ve stupnicích škodlivosti „éček“ uváděna jako úplně nejhorší (stupně 5 a 6). Že by si to všichni vymyslili, jen autor tohoto článku (a výrobce Coly) ví, že jsou lepší než cukr? O tom, že jaksi je rozdíl mezi fruktózou v ovoci (které obsahuje různé potřebné enzymy) a přidaným fruktózovým sirupem do potraviny, se už taky dost napsalo, jen autor tento fakt ignoruje. PS. Rozhodně nejsem obájce řepného cukru. Když už sladím, tak zpravidla třtinovým.
Já radši kápnu datlový, agávový sirup, med nebo přihodím trochu sušeného nesířeného ovoce, popř. přírodní marmeládu Nepodporuju tvůrce těchto jedů - klub přátel mosanta, bayeru, a jiných "lidumilů. Acesulfam, aspartam, sacharin v potravinářství, kosmetice a farmacii je lépe zakázat zákonem.když pro diabetiky a light výrobky už existuje několik šetrných sladidel.
Neexistuje absolutně žádný rozdíl mezi chemickou sloučeninou fruktóza v ovoci proti cukru nebo gf-sirupu.
V ovoci enzymy samozřejmě jsou a to takové, které potřebuje rostlina pro svůj metabolismus a svoji buněčnou stavbu. Využití pro lidský organismus je blízké nule, není překvapením že homo sapiens metabolizuje fruktózu jinak než rostliny.
"V ovoci enzymy samozřejmě jsou a to takové, které potřebuje rostlina pro svůj metabolismus a svoji buněčnou stavbu. Využití pro lidský organismus je blízké nule, není překvapením že homo sapiens metabolizuje fruktózu jinak než rostliny."
Ano, a proto se třeba nedostatek trávicích enzymů léčí výtažky z ananasu a papáji, např. - a dostatenete je třeba i od lékaře, nebo koupíte v lékárně.
Naopak, mnoho enzymů z ovoce či rostlin - což není překvapením, alespoň ne pro vědce, lékaře - má velké využití i v lidském těle.
Nechcete tárat své ptákoviny, pane ivane, někam jinam?
Trochu mi uniká souvislost umělých sladidel a cukru v souvislosti s coca colou...
Umělá sladidla se dávají do verzí Light, kde je cílem extrémně snížit kalorickou hodnotu.
V "normální" je naopak vždy cukr, diskuse je jen o tom, zda ve formě "klasické" anebo sirupu.
Tyhle množiny se prakticky neprotínají...