Vlákno názorů k článku Cukrovka nevzniká slazením. Jak jí předcházet? od NN - Bulvárny nadpis, ktorý úplne prevracia realitu. Za diabetes...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 6. 2014 15:41

    NN (neregistrovaný)

    Bulvárny nadpis, ktorý úplne prevracia realitu. Za diabetes 2. typu teda rozpodedá inzulínová rezistencia, nie cukor :) ale že za inzulínovou rezistenciou je práve nadmerná konzumácia cukru už nespomenieme…

    Inzulínová rezistencia býva navodená zvýšeným ukladaním energie do tukových buniek pri dlhodobo zvýšenej hladine glukózy, a tým aj inzulínu v krvi (pri dlhodobo zvýšenom príjme energie). Nadmerné zvýšenie energetického príjmu je u 99% populácie spojené práve so zvýšeným príjmom cukrov a sacharidov. Ztukovatenie pečene, vysoký podiel intra – abdominálneho tuku a nadváha je teda priamym dôsledkom "sladenia", typicky pitím sladených limonád, sladkostí a sladkého pečiva v množstve väčšom, aké zodpovedá doplneniu glykogénových zásob spálených fyzickou aktivitou. Kapitola sama o sebe je samotný glukózový metabolizmus… ale to už by som chcel od autora tohto pamfletu asi priveľa.

  • 17. 6. 2014 20:53

    triceratops (neregistrovaný)

    Souhlas :) Navíc bych zpochybnila ty mléčné výrobky a - jakékoliv - pečivo, které samy o sobě nadělají problémů dost...

  • 17. 6. 2014 21:07

    EC (neregistrovaný)

    Presne tak, chtel jsem napsat neco kousaveho, ale nemusim. Snad jenom bych rozlisil, ze k inzulinove resistenci dochazi nejen v tukove, ale i ve svalove tkani, ta je dle meho nazoru prvotni (svalovat tkan nemuze nabrat dalsi glukozu -> resistence ve svalu -> zvyseny inzulin -> ukladani do tuku -> resistence tuku).

    Samozrejme je to trochu slozitejsi, svoji roli hraji napriklad zanetlive procesy (fruktoza, imunitni system (strevni mikroflora, propustnost strevni bariery), omega-6 vs. omega 3..). Dost mozna je moznych cest k inzulinove resistenci vice.

  • 18. 6. 2014 11:36

    Pepa (neregistrovaný)

    Když víte všechno lépe, než autoři článků, proč také něco nenapíšete a jen se tady projevujete v diskuzích???

  • 20. 6. 2014 9:01

    ivdo (neregistrovaný)

    Zato váš příspěvek je velice hodnotný :-(

    Díky všem, kteří něco znají za kvalitní příspěvky v diskusi, některé články nakousnou zajímavé téma ale zajímavé informace jsou až v diskusi.

  • 26. 6. 2014 23:51

    Jarka (neregistrovaný)

    Pochopitelně,že máme každý rok dalších 30 tis.adeptů na cukrovku když naše moder.medicína používá tabulky(labora­toř.výsledky akred.laboratoří nastavené na nejnižsí hodnotu krev.cukru 5,90 mmol.a všechno co je od 6,1 - 7,1 je už metabolický syndr.(Poznám­ka,každá labor.příručka na první stránce píše,že labor.hodnoty jsou nastav.dle určitého počtů lidi t.j95 % a 5 % populace může mít jiné hodnoty a nemusí vykazovat známky nemoci.Krev.cukr je hodně pohyblivý(stres,jí­dlo,anémie,in­fekce,zub.váček atd. může zvedat hladinu krev.cukru.Mám syna aktív.sportovce a je zdravotně absolutně fit a má labor.hodnoty,které jsou úplně jiné než oficál.používané v ordinaci prak.lék.Při posled.návštěvě obvod.lék.jsem zažila případ mladé ženy,která měla nepatrně zvýš.hlad.krev­.cukru u které ani 3 měsíč.dieta nesnížila zvýš.gykémii.Dos­tala moder.prášky první volby Siofor a dodatek prý paní Dr byl,že aspoň zhubne.Musela jsem se smát paní měla cca 55 kg,cca a jediné co měla viditelně přebujelé bylo poprsí.Tak si myslím ,aby paní splnila tabulkový limit ideál .váhy (dle USA) bude muset pacienta navšívit plast.chirurga­.Pokud naše zdravotnictví bude pouze slepě se orientovat pouze v laborator.tabulkách a brát pacienta jako kus jak na lince tak i pacient,který je absolutně fit a má pouze možná jen na přechod.dobu zvýš.krev.cukr (předdiabet.může a nemusí nikdy nastat) ládovat zbytečně pacienta léky,když by stačilo pouze za rok bez léků opět pro prevenci zkontrolovat hladinu krev.cukru.No ale to by nebyl byznys.

  • 23. 6. 2014 9:23

    berunk (neregistrovaný)

    Dobrý den,toto mi zaujalo..zřejmě mám či brzo budu mít cukrovku.33let,174cm­,v době počátku potíží 70kg,kolem20%tuku v těle,sportující x let.Začala jsem jíst tzv.paleo,tj.o­mezení sacharidů,zvýšená konzumace proteinů,tuku,ze­leniny,semínek­..cvičila jsem kombinaci silového tréninku(silový trojboj-zvedání těžkých vah)a aerobky(kolo).To,že jsem skrouhla sacharidy na asi100g denně a cvičení 5krát týdně mi způsobilo,že mi stoupla glykemie nalačno na asi 6mmol,což už je nad normu.Sice nic úplně tragického,nicméně jsem začala tloustnout,a být unavená úplně hrozně..Při svém kaloricky lehce deficitním jídelníčku a se cvičením jsem v podstatě krok od cukrovky,.Rada lékaře-přestaň cvičit,jez víc sacharidů,máš stresovou hyperglykemii­..Každému se doporučuje vystříhat se nadměrného příjmu sacharidů a hlavně pohyb,aby náhodou nedostal cukrovku..Já když to tak dělám,tak to je špatně..zajímalo by mně,zda je víc takových lidí..odpovídat na otázku-hele,proč jsi ztloustla těch 5kilo tuku-no proto,že moc cvičim a držim dietu-vypadá divně,ale je to prostě tak..:o(((

  • 23. 6. 2014 11:54

    bez přezdívky

    Každý jsme individuální a obecná doporučení tak mnohdy selhávají. Aby článek popsal vše, byl by příliš složitý a dlouhý. I tady lékař odpovídá jednoduše - zlepšit životosprávu, zvýšit pohyb: http://poradna.zena.centrum.cz/jak-lze-cukrovce-predchazet-a-da-se-zcela-vylecit/. No, na vás to určitě neplatí.:-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).