Zase si nedělejte iluze o zdravé výživě v době "předhypermarketové"... V zimě byl určitý nedostatek vitamínů celkem běžný, protože čerstvé ovoce se v přirozené podobě prostě nepořídí a skladované se s pokračující zimou horší. Mimochodem skladování jablek ve sklepě či třeba mrkve v bedničce písku moc dobře pamatuji, ale žádný zázrak to taky nebyl.
Zajímavé téma byl i nedostatek některých minerálů, zejména jódu - tohle se do jisté míry vyřešilo umělým přidáváním jódu do soli, před tím ale byl výskyt lidí s "voletem" výrazně vyšší (problém se štítnou žlázou). A podobných zádrhelů bylo až dost.
Podle mě je to celé spíš o zachování jisté míry zdravého rozumu - pokud je česká potravina stejně kvalitní (občas i kvalitnější) než dovážená, tak je opravdu trochu zvrácené ji nahrazovat dovozem, na druhé straně by se ale nemělo sklouzávat ani k opačnému extrému a tlačení domácí produkce i v případě, že upřímně stojí za prd...