Zjednodušeně řečeno tak nebude možné dát si u baru skleničku vestoje. Zpřesňují se také pravidla nošení roušek v restauračních zařízeních.
Všichni u stolu
Od pátku večer se s výjimkou výstav, trhů, veletrhů a jim podobných akcí budou moci konat vnitřní hromadné akce s účastí přesahující ve stejný čas deset osob jen za podmínky, že každý účastník akce bude mít určeno místo k sezení. Na vnitřní hromadné akce tak nebude možný prodej vstupenek jinak než na konkrétní místo k sezení.
„Vzhledem k rapidnímu nárůstu počtu nových případů nákazy COVID-19 v posledním týdnu jsme se s epidemiology rozhodli přistoupit k dalšímu opatření, kterým snížíme sociální kontakt v rizikových provozech a současně neomezíme kulturní a sportovní život. Situaci nadále nepřetržitě monitorujeme a budeme ji vyhodnocovat zase po týdnu. V tuto chvíli je naší prioritou zastavit počínající exponenciální nárůst pozitivních případů. Nemohu však vyloučit další opatření,“ uvádí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.
Galerie: Zneužívání epidemie při prodeji doplňků stravy
Restaurace, bar, klub – s rezervací stolu
Opatření se týká nejen organizovaných akcí, ale také provozoven typu restaurace, bar či klub. Provozovatel nově nepřipustí ve vnitřních prostorech provozovny stravovacích služeb více hostů, než je tu míst k sezení.
„Smyslem opatření je omezit úzký kontakt stojících osob v barech, klubech či restauracích. Přidělené místo každému účastníkovi akce znamená vytvoření určitého distancu od ostatních. To však neznamená, že by se v prostoru nemohlo například tančit. Lidé, kteří mají své přidělené místo, se mohou v roušce normálně pohybovat po provozovně. I nadále tak bude možné pořádat například plesy, taneční a další akce. Každý účastník takové akce však bude muset mít své místo k sezení,“ upřesňuje vedoucí Epidemiologické skupiny při ministerstvu zdravotnictví profesor Roman Chlíbek.
Bez roušky striktně jen na svém místě
Ve vnitřních provozovnách stravovacích služeb se zpřesňuje používání roušek. Platí, že zákazníci nemusejí mít roušku jen v době konzumace potravin a pokrmů včetně nápojů, pokud sedí u stolu. Zákazník tedy může odložit ochranný prostředek pouze ve chvíli, když sedí na židli, lavici, barové stoličce u stolu nebo barového pultu apod. a konzumuje či pije. Této výjimky nelze využít například při stání u výčepu nebo při pohybu po provozovně.