Každý ví, že na turka musí být kafe prvotřídní, každá nectnost jde hned poznat, zejména pak ve výluhu ze sedliny a proto je třeba čechy turka odnaučit, aby se jim dalo prodávat nekvalitní kafe, nejlépe v kapslích, plus sem tam nějaká mašinka na kafe.
PS: Kardamon nebo mátu může dát do kafe jenom naprostý kávový analfabet.
Netřeba být tak radikální. Ať si každý pije, co mu chutná a jak mu to chutná. Kdo chce cedit logr přes zuby, ať si pije českého "turka," kdo ne, ať si připraví či objedná to svoje. Já třeba piju latté a rozhodně se necítím provinile, že kazím kávu mlékem. A kafe s kořením je taky moc dobré, měl byste to zkusit, než šmahem odsoudíte arabskou kávovou kulturu (která je mimochodem mnohem starší než ta italská i česká). Za mně vede kombinace karamel - skořice.
Souhlasím. Kávu s mátou sice neznám, ale s kardamonem už jsem viděl víckrát. Já myslím, že u nás je jiný problém co se kávy týče. Když vidím, kolik lidí preferuje instantní "kávu", nedivím se, že stará supermarketová je potom vyšší standard, zvlášť, je-li označena dobře propagovanou reklamou profláknuté značky, a dobrá káva ze specializovaných obchůdků a pražíren je pak brána za příliš drahou zbytečnost...
Ale Češi si už dávno to nekvalitní kafe kupujou! Ve většině domácností stále dostanete turka z kafe kvality standard, které je nejlevnější a hnusné jako pr.el.
Většina českých domácností by si polepšila kvalitativně aspoň o dvě třídy, kdyby začali kupovat třeba takové kapsle od Tchiba. Ano, za moc nestojí, ale oproti standardu od Jemči je to lahoda.
Kvalitní kafe s kardamonem z džezvy je mimochodem vynikající.
Chapu, ze nekteri lidi si potrebuji dokazovat jak jsou na vysi tim, ze vedi jak je(podle nich) definovan "pravy turek" a ze "cesky turek" je nejhorsi mozna priprava kavy, ale proc tem chudakum davat porad dokola prostor pro clanky? Proc se musi tlacit lidem do hlav co je "spatne" a co "spravne"?
Aby se víc vydělalo. Turek má vysoké náklady na vstupní surovinu a nulovou marži na přípravě a pomůckách pro přípravu, jedna džezva za pětadvacet let je nic. Mokrý sen kávového průmyslu je eklkafe v kapslích, marže za jedno kafe pětikačka. Proto pořád ty články proti turkovi :-)
Pokud si chcete dát kávu z džezvy v zemích, kde se běžně připravuje tak první dotaz je na množství cukru. Neznám arabské země, ale o cukru v kávě svědčí arabské přísloví: „Káva musí být horká jako první polibek nevinné dívky, sladká jako noc v jejím náručí a černá jako prokletí její matky, která se o tom dozví", stejně jako turecké přísloví: „Káva má být černá jako peklo, silná jako smrt a sladká jako láska.“
V Turecku se používá k přípravě kávy slabě pražená káva. Já se naučil připravovat kávu v džezvě následovně: do džezvy nasypeme cukr, necháme zkaramelizovat, zalejeme studenou vodou, přidáme kávu a necháme 3krát zpěnit.