Vlákno názorů k článku Dát si „turka“? Jedině z džezvy od Wlasta - Pokud si chcete dát kávu z džezvy v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 2. 2016 7:58

    Wlasta (neregistrovaný)

    Pokud si chcete dát kávu z džezvy v zemích, kde se běžně připravuje tak první dotaz je na množství cukru. Neznám arabské země, ale o cukru v kávě svědčí arabské přísloví: „Káva musí být horká jako první polibek nevinné dívky, sladká jako noc v jejím náručí a černá jako prokletí její matky, která se o tom dozví", stejně jako turecké přísloví: „Káva má být černá jako peklo, silná jako smrt a sladká jako láska.“
    V Turecku se používá k přípravě kávy slabě pražená káva. Já se naučil připravovat kávu v džezvě následovně: do džezvy nasypeme cukr, necháme zkaramelizovat, zalejeme studenou vodou, přidáme kávu a necháme 3krát zpěnit.

  • 17. 2. 2016 14:50

    Mary (neregistrovaný)

    S cukrem je to různé. Pamatuji se na Uzbekistán, kde jsme pili kávu skrz hrudku cukru v puse nebo i sladký cucavý bonbón.
    Kdo kritizuje českého "turka", ještě neochutnal kafe v Izraeli. Tam opravdu plivete logr mezi pitím, tak hrubě mletá je káva, a je silná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).