Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy

18. 12. 2015

Sdílet

Spotřebitelský časopis dTest podrobil datle a fíky z českých obchodů testu na přítomnost mykotoxinů a pesticidů. Ne všechny obstály. Ale to není vše, výrobci porušují zákony a neznačí použití cukru.

V předvánočním období bývá v obchodech zvýšená nabídka datlí a fíků. Exotické ovoce v sušené podobě je oblíbenou vánoční pochoutkou a zároveň představuje dobrý zdroj vlákniny, minerálních látek i energie. Spotřebitelský časopis dTest podrobil datle a fíky dostupné v českých obchodech testu na přítomnost mykotoxinů a pesticidů. Jeden hříšník se našel. Sušené proslazené datle z Makra Horeca Select Dried Fruits & Nuts (K-Servis Praha) obsahovaly celkem jedenáct reziduí (pozůstatků) pesticidů.

Sušené ovoce: Tradice již od 14. století

  • Pro svou lahodnou chuť nejspíš patřilo vařené sušené ovoce na vánoční stůl už ve 14. století.
  • Později, když se v českých domácnostech začaly objevovat vánoční stromky, plnilo sušené ovoce funkci dnešní čokoládové kolekce.
  • Své místo mělo a dodnes má na vánočním stole, kde supluje cukroví nebo rozšiřuje štědrou vánoční nabídku dobrot.

Nežádoucí pesticidy

Sušené proslazené datle z Makra Horeca Select Dried Fruits & Nuts (K-Servis Praha) obsahovaly celkem jedenáct reziduí (pozůstatků) pesticidů
Autor: dTest

Sušené proslazené datle z Makra Horeca Select Dried Fruits & Nuts (K-Servis Praha) obsahovaly celkem jedenáct reziduí (pozůstatků) pesticidů

Pesticidy jsou chemické prostředky používané k ochraně rostlin proti škůdcům. „Časopis dTest považuje pesticidy za nežádoucí nejen v nadlimitních množstvích, ale také při souběžném výskytu různých pesticidů v jednom vzorku, byť v malém množství. Množstevní limity pro jednotlivé látky vycházejí z výzkumů a vědeckých poznatků. Ty zatím však nejsou natolik hluboké, aby dokázaly popsat součinnost několika různých chemikálií v lidském organismu,“ uvádí Hana Hoffmannová, vedoucí redakce časopisu dTest.

Přečtěte si: Efekt chemikálií kolem nás se musí sčítat

Spolu se zmíněnými datlemi, které obsahovaly jedenáct pozůstatků pesticidů, dTest snížil hodnocení také datlím Makro/Fine Life (K-Servis Praha), které obsahovaly relativně vysoké množství insekticidního karbarylu.

Mykotoxiny nalezeny nebyly

Protože ovoce je během sušení i při následném skladování náchylné k plesnivění, odborníci v laboratoři zkoumali, zda zakoupené datle a fíky neobsahují aflatoxiny nebo ochratoxin A. Dobrou zprávou je, že jediný pozitivní mykotoxinový nález byl výrazně podlimitní.

To vypadá trochu jako zázrak ve světle zpráv z unijního systému rychlého varování RASFF, který upozorňuje, že jen za prvních devět listopadových dní bylo na hranicích Evropské unie zadrženo a vráceno dvanáct nebezpečných dodávek sušených fíků z Turecka kvůli překročeným limitům pro aflatoxiny B1.

Pozor na cukr

Datle bez pecky značky Albert informaci o proslazení neuvádí vůbec, čímž porušují legislativu
Autor: dTest

Datle bez pecky značky Albert informaci o proslazení neuvádí vůbec, čímž porušují legislativu

Na pultech můžete narazit i na sušené plody proslazované čili kandované, které obsahují přidaný cukr. Na první pohled však nemusí být ošetření výrobku přírodními sladidly postřehnutelné. Je proto užitečné pečlivě číst informace o složení na obalu.

Dvě z devíti balení datlí, která jsme testovali, obsahovala glukózový sirup nebo cukr. Tato skutečnost byla uvedena ve složení výrobku, nikoliv v názvu na přední straně obalu. Pro výběr je přitom viditelná informace o přidaném cukru poměrně důležitá. U výrobku Horeca Select Dried Fruits & Nuts z Makra se to však dozvíte až z popisku na zadní straně, datle bez pecky značky Albert informaci o proslazení neuvádí vůbec, čímž porušují legislativu,“ upozorňuje Hana Hoffmannová. Platná vyhláška ovoce sušené a ovoce proslazené (kandované) odlišuje. Zatímco o sušeném ovoci mluví jako o „potravině konzervované sušením bez použití přírodních sladidel“, jako kandované ovoce označuje „potraviny konzervované zvýšením sušiny přídavkem přírodních sladidel“.

Sušené versus kandované ovoce

  • sušené ovoce
    je konzervováno sušením bez použití přírodních sladidel
  • kandované ovoce
    je konzervováno zvýšením sušiny přídavkem přírodních sladidel

Z výživového hlediska je lepší se kandovanému ovoci spíše vyhnout, protože přidaný cukr má prokazatelně škodlivé účinky na lidské zdraví. Ukládá se v organismu v podobě tuku a vede ke zdravotním problémům.

Vysoký podíl cukru, byť v přirozené podobě, může obsahovat i některé sušené ovoce neproslazované. Proto je dobré konzumovat sušené a kandované ovoce uvážlivě a rozhodně se jím nepřejídat.

Galerie: Sušené ovoce se obejde i bez síry a cukru

Text pro server Vitalia.cz připravil spotřebitelský časopis dTest. Test je dostupný (v plném znění pouze pro předplatitele) na stránkách www.dtest.cz.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).