Hlavní navigace

Vitamín D je třeba doplňovat pravidelně, nárazové užívání vyšších dávek škodí srdci a ledvinám

4. 9. 2024

Sdílet

Září je poslední měsíc, kdy ve zdejších zeměpisných šířkách dokážeme pochytat skrz pokožku dostatek vitamínu D, a to včetně zásob na několik týdnů. Od října dále už to nemusí stačit a mnohdy je namístě jeho doplňování v kapslích a podobně. Předtím je ale dobré zjistit si, kolik ho vlastně máme.

Vitamin D hraje v lidském organismu klíčovou roli. V první řadě podporuje vstřebávání vápníku v tenkém střevě, řídí transport vápníku a fosforu do důležitých orgánů, ke kostem a zubům, čímž podporuje jejich vitalitu. Dále posiluje náš imunitní systém. Dokáže aktivovat bílé krvinky, čímž pomáhá k odstranění virů, bakterií a dalších patogenů z těla. 

Pozitivně ovlivňuje také zánětlivé procesy a reguluje imunitní odpověď. Kromě toho vitamin D pomáhá předejít předčasnému porodu a podílí se na vývoji kostí plodu. Aby však mohlo „déčko“ svoje role v organismu zdatně zvládat, potřebuje neustále doplňovat.

Na pultech jsou nově legální doplňky stravy s dvojnásobkem vitaminu D Přečtěte si také:

Na pultech jsou nově legální doplňky stravy s dvojnásobkem vitaminu D

Čerpejte, než slunce zeslábne

Nejpřirozenějším zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Organismus si ho totiž po vystavení slunci vytvoří úplně sám. Potřebuje k tomu ale takzvané UVB paprsky, těch tu ale není celoročně dostatek. 

Ultrafialové paprsky, které po proniknutí do kůže pomáhají tvořit vitamin D, je v našich zeměpisných šířkách možné zachytit při jasné obloze zhruba od května do září mezi desátou a šestnáctou hodinou. Pro načerpání dostatečného množství ‚déčka‘ pak stačí během této doby vystavit obličej a paže na patnáct minut denně přímému slunci, radí lékař Marek Antoš z laboratoří Synlab. 

Výhodou čerpání vitaminu D ze slunce je také to, že se jím tímto způsobem nelze předávkovat. Tělo si jeho tvorbu přizpůsobí vlastním potřebám a vyprodukuje ho pouze tolik, kolik dokáže využít. Se sluněním to ale i přesto nepřehánějte. Myslete na doporučení dermatologů a hned po uplynutí adekvátní doby pro doplnění „déčka“ chraňte kůži opalovacím krémem či oblečením.

KVÍZ: Vyznáte se v lécích a víte, jak je správně užívat?

Zatímco část lidí se snaží zvládnout všechny potíže a zdravotní neduhy pokud možno bez léků, někteří jedinci naopak sahají po lécích poněkud bez rozmyslu. A užívají je buď na každou drobnost, nebo v situacích, kdy by naopak už byl čas zajít k lékaři.

Jak dlouho vám zásoba vitaminu D z léta v těle vydrží, závisí na několika faktorech, jako je intenzita vystavování slunečnímu záření, věk nebo životní styl. Průměrně z něj organismus dokáže čerpat okolo šesti týdnů. Biologický poločas neboli doba, za kterou hladina vitaminu D v těle klesne na polovinu, je přibližně dva až tři týdny. Zhruba na konci října je tak ideální čas začít s doplňováním ‚déčka‘ ze stravy, říká lékař. 

Přesnou odpověď na otázku, jak na tom s hladinou vitamínu D jste a zda je již načase začít s jeho doplňováním, vám dá krevní test. Požádat o něj můžete svého lékaře, nebo jako samoplátce v odběrových pracovištích – někde je možné i on line objednání na tento odběr.

Na odběr krve se nemusíte nijak speciálně připravovat. Jako obvykle se stačí ráno dostatečně napít, nekouřit a vyvarovat se náročné fyzické aktivity. Výsledky vyšetření budete mít k dispozici do dvou pracovních dní.

Potýkáte se s nedostatkem vitamínu D?

Dopřejte si tučnou rybu

Ve dnech, kdy není možné čerpat dostatečnou zásobu vitaminu D ze slunečního záření, sáhněte pro jeho doplnění po rybách, jako je losos, tuňák nebo sleď. Ty jsou na jeho obsah nejbohatší. Kromě tučných mořských ryb je vitamín D možné získat také z jater, vaječných žloutků nebo mléčných výrobků. Relativně komplikované je ale načerpávat déčko mimo období léta pro vegany. V rostlinné stravě se totiž vyskytuje jen ve velmi těžce vstřebatelné formě, která navíc zatěžuje organismus. Tito lidé by tak měli sáhnout po doplňcích stravy. Vždy však ideálně po domluvě s lékárníkem či lékařem, doporučuje doktor Antoš.

Nízkou hladinu déčka neriskujte

Ať je léto, nebo zima, na doplňování vitaminu D skutečně dbejte. Jeho nedostatečná hladina v těle může mít řadu negativních dopadů na zdraví. Kromě oslabení imunitního systému, a tedy větší náchylnosti k sezónním onemocněním, způsobuje také únavu či poruchy nálady. V horších případech, kdy se hladina vitaminu D pohybuje pod normou dlouhodobě, může dojít k rozvoji diabetu, alergií, kardiovaskulárních nebo nádorových onemocnění či k řídnutí kostí neboli osteoporóze, upozorňuje lékař Marek Antoš. 

Ze stravy je ideální čerpat okolo 1000 IU vitaminu D denně. Při jednorázových vyšších dávkách jednou za čas hrozí předávkování, které může mít negativní vliv na srdce a ledviny.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).