Hlavní navigace

Tukové váčky na očích mohou být projevem vysokého cholesterolu

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nemoci srdce a cév zapříčiňují v Česku čtyřicet procent úmrtí. Spouštěčem může být vysoká hladina cholesterolu, kterou někdy trpí i štíhlí lidé žijící zdravě, protože tento sklon zdědili. A nemusí o tom tušit, dokud nenastane nějaký průšvih, jako je infarkt nebo mrtvice. Familiární hypercholesterolémii lze léčit.

Příčiny potíží se srdcem a kardiovaskulárním systémem jsou vesměs dobře známé. Stejně jako možnosti, jak jim předejít. Je dobré nekouřit, hýbat se, hlídat si váhu, mít pod kontrolou krevní tlak. A také cholesterol. 

Jeho vysoká hladina znamená ucpávající se cévy a rozvoj potíží, přičemž do hry vstupuje i fakt, že vysoký cholesterol se dá zdědit. Takzvanou familiární hypercholesterolémií neboli dědičným sklonem k vysokému cholesterolu trpí dle odhadů až 40 000 Čechů. Většina o tom ale nemá tušení. 

Problém blahobytu

Kardiovaskulární onemocnění 

Vznikají kvůli kornatění tepen. Faktory, jako je vysoký krevní tlak, kouření, cukrovka, obezita nebo nedostatek pohybu, způsobují, že se na jejich stěnách  ukládají tukové pláty, které mohou časem zcela bránit průchodu krve. Pak hrozí stavy ohrožující život, jako je infarkt myokardu a mozková mrtvice. 

Jednou z nejčastějších a nejvýznamnějších příčin vzniku kornatění tepen čili aterosklerózy je vysoký cholesterol. Jeho hladinu přitom většinou ovlivňujeme sami složením toho, co jíme. Nejrizikovější jsou v tomto ohledu potraviny bohaté na cukry nebo živočišné tuky. O cholesterol se začalo lidstvo zajímat až v době blahobytu. Dříve to vzhledem ke složení stravy nebylo nutné. Některých národů a kmenů, jejichž strava je složená převážně ze zeleniny, ovoce a mála živočišných tuků, se tento problém vůbec netýká, připomíná lékař Marek Antoš z laboratoře SYNLAB. 

Jednou za dva roky

Hlavní příčinou vysokého cholesterolu je tedy nadbytek energie získané stravou, která není dostatečně kompenzována pohybem. Zdali se tento problém, který může vést ke vzniku kardiovaskulárních potíží, týká i vás, zjistíte jednoduše na základě pravidelné kontroly hladiny cholesterolu v krvi. Jednou za dva roky mají Češi nárok na vyšetření hladiny cholesterolu v rámci hrazených preventivních zdravotních prohlídek, doporučuji však, aby si ji všichni ve vlastním zájmu kontrolovali každý rok. Vyšetření stojí několik desítek korun, jeho význam v souvislosti se zdravím je přitom nevyčíslitelný, říká lékař. 

Test hladiny cholesterolu mimo preventivní prohlídky lze podstoupit na vyžádání u svého lékaře nebo v odběrových laboratořích. Zpozornět je třeba v případě zaznamenání hladiny vyšší než 5 mmol/l. Zlepšit to lze například úpravou jídelníčku a přidáním pohybu. 

Primář Sova, doktor House a další. Znáte filmy a seriály z lékařského prostředí?

Málokteré filmy a seriály jsou tak populární jako ty, které se odehrávají v nemocnicích či ambulancích. A vy si teď můžete vyzkoušet, kolik jste jich viděli a co všechno o nich víte.

Co když se cholesterol dědí

Jsou ovšem případy, kdy si za vysoký cholesterol sami nemůžeme, ale zdědili jsme k němu sklon. Tehdy hovoříme o takzvané familiární hypercholesterolémii, která způsobuje ukládání cholesterolu v těle většinou již od dětského věku. Před nástupem moderní léčby byla u pacientů s touto genetickou poruchou úmrtnost mezi 20 a 40 rokem života až stokrát vyšší než u zdravé populace. Pokud se na onemocnění nepřijde včas, muže většinou postihuje srdeční infarkt již kolem 30. roku věku, u žen je to o 10 let později, přibližuje klinický biochemik Marek Antoš.

Dědičný sklon k ukládání cholesterolu však běžné preventivní testy neodhalí a většinou se ani nijak typicky neprojevuje. Mohou se objevit nebolestivá ložiska tuků, takzvané xantomy, což jsou ostře ohraničené nažloutlé útvary nejčastěji na očních víčkách nebo v okolí šlach. Ve většině případů ale přítomny nejsou, popisuje lékař Marek Antoš. Podle něj je ale problém v tom, že se tyto příznaky objevují zřídka a familiární hypercholesterolémie nijak nebolí, lidé, kteří jí trpí, přichází k lékaři často až na základě pokročilých komplikací vlivem poškození cév aterosklerózou, tedy pozdě.

Když se lidé nebudou starat o srdce, nemusí je ani moderní medicína zachránit, varují lékaři Přečtěte si také:

Když se lidé nebudou starat o srdce, nemusí je ani moderní medicína zachránit, varují lékaři

Pátrejte v rodině 

Na včasnou diagnostiku familiární hypercholesterolémie se v České republice soustředí projekt MedPed. Plošný preventivní program, který by zajistil odhalení tohoto onemocnění, však prozatím zaveden nebyl. Z odhadovaných 40 000 Čechů je nadpoloviční většina stále nediagnostikována. 

KL24

Proto, vyskytují-li se u vás v rodině lidé trpící kardiovaskulárními problémy či s diagnostikovanou familiární hypercholesterolémií, situaci nepodceňte a konzultujte ji se svým lékařem. Pakliže shledá riziko přítomnosti této nemoci za reálné, zajistí vám podstoupení kombinace vyšetření pro její případné odhalení. 

Nejpřesnější je molekulárně genetická diagnostika, která spolehlivě odhalí chybu v genetické informaci. Je ovšem zatím omezená. Proto se kombinují anamnestická, klinická a laboratorní kritéria do bodovacích systémů, kde určitý počet bodů odpovídá pravděpodobnosti až jistotě diagnózy familiární hypercholesterolémie. 

Familiární hypercholesterolémii lze léčit 

V současné době je k dispozici široká paleta specifických léků, které velmi účinně snižují hladinu cholesterolu, a významně tak prodlužují život pacientů s familiární hypercholesterolémií. Používá se několik odlišných skupin léků, které se liší podle způsobu účinku. Pokud jeden druh neúčinkuje, je možné ho nahradit jiným.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).