Z vaší odpovědi mám dojem že tvrzení pana Havla o tom že není třeba připomínat nutriční hodnotu vajec není tak docela pravdivý.
Názor že vejce jsou nebezpečná kvůli obsahu cholesterolu je sice částečně pravda (viz níže), ale nikdo kdo tomu opravdu rozumí takový názor nezastává. S tou sarkastickou poznámkou že vejce jsou nejzdravější potravina jste to možná trefil!
To jestli lecithin obsahuje nasycené mastné kyseliny je celkem irrelevantní, důležité je že obsahuje cholin, což je vitamín.
Za druhé cholesterol v jídle opravdu nezvyšuje hladinu cholesterolu, to byste těch vajec musel sníst už pořádné množství, ale samozřejmě taky záleží na celkovém složení stravy.
Za třetí pro aterosklerozu důležitý není cholesterol, ale obsah takzvaných oxysterolů, které se vytvoří z cholesterolu buď tepelnou úpravou za vysoké teploty (smažení) nebo v krvi oxidací kyslíkem.
Právě proto že vejce obsahují vysoké množství cholesterolu se musí dávat při jejich přípravě velký pozor aby se nepřehřívali, jinak jsou zdraví nebezpečná. Kromě tohodle omezení jsou jinak vejce naprosto zdravá potravina!