Je asi faktem, ze to tam napsano je. Neni faktem, ze clovek je vegetarian. Ze neco stoji v Bibli, neznamena, ze je to pravda. Clovek ma traveni a zuby, ktere odpovidaji spise vsezravemu zpusobu stravovani. Ostatne ani simpanz, ktery se od cloveka lisi nekolika procenty genu, neni vegetarian, ale vsezravec. Vetsinou se zivi listim, ale to spise proto, ze k masu se dostane leda tak tehdy, kdyz se mu podari chytit opici nejakeho mensiho druhu.
Pojďme se na toto téma podívat jednoduchou logickou úvahou. Dle způsobu stravování a fyziologického druhu lze živé tvory zhruba rozdělit na:
- Karnivory (masožravci), - Omnivory (všežravci), - Herbivory (býložravci), - Frugivory (plodožravce).
Přemýšlejme nejprve nad následujícím porovnáním:
- Masožravci: mají ostré drápy pro trhání oběti
- Býložravci: nemají ostré drápy, ale spíše ploché nehty či kopyta
- Člověk: má ploché nehty
- Masožravci: nepotí se tělem, nemají kožní póry (průduchy), tělesnou teplotu regulují vyplazením jazyka a rychlým dýcháním
- Býložravci: mají miliony kožních pórů k regulaci tělesné teploty a k odvádění odpadových látek
- Člověk: má miliony kožních pórů k regulaci tělesné teploty a k odvádění odpadových látek
- Masožravci: špičáky dlouhé, ostré, zakřivené. Řezáky krátké a zašpičatělé. Stoličky ostré, čepelovité a rozeklané, nevhodné pro rozmělňování.
- Býložravci: nemá ostré špičaté přední zuby. Řezáky jsou ploché, spíše široké. Stoličky zploštělé s výstupky. Pravidelný chrup.
- Člověk: nemá ostré špičaté přední zuby. Řezáky jsou ploché, spíše široké. Stoličky zploštělé s výstupky. Pravidelný chrup.
- Masožravci: žádné trávicí enzymy, málo vyvinuté slinné žlázy bez obsahu ptyalinu nutného pro natrávení plodů, sliny kyselé
- Býložravci: sliny zásadité, slinné žlázy vyvinuté, ptyalin k natrávení rostlinné potravy, amyláza, karbohydráty tráviví enzymy
- Člověk: sliny zásadité, slinné žlázy vyvinuté, ptyalin k natrávení rostlinné potravy, amyláza, karbohydráty trávicí enzymy
- Masožravci: žaludek obsahuje mnoho kyseliny solné k trávení zvířecích svalů a kostí, kapacita 60-70% celkového objemu zažívacího traktu
- Býložravci: žaludek obsahuje 10x méně kyseliny solné než u masožravců, kapacita méně než 30% celkového objemu zažívacího traktu
- Člověk: žaludek obsahuje 10x méně kyseliny solné než u masožravců, kapacita 21-27% celkového ojbemu zažívacího traktu
- Masožravci: zažívací ústrojí většinou 3x delší než tělo - maso rychle zahnívá a musí z těla co nejrychleji ven
- Býložravci: dlouhý střevní systém asi 6x delší než tělo - kvasné bakterie mají více času zpracovat rostlinnou potravu
- Člověk: dlouhý střevní systém asi 6x delší než tělo - kvasné bakterie mají více času zpracovat rostlinnou potravu
- Masožravci: velmi silně koncentrovaná moč
- Býložravci: mírně koncentrovaná moč
- Člověk: mírně koncentrovaná moč
- Masožravci: pomocí enzymu urikázy filtruje silné množství kyseliny močové vznikající při každém trávení masa, játra detoxikují vitamin A
- Býložravci: chybí enzym urikáza pro odbourávání kyseliny močové vznikající z masa- přefiltruje malé množství, játra nedetoxikují vitamin A
- Člověk: chybí enzym urikáza nutný k odbourávání kyseliny močové vznikající z masa- přefiltruje malé množství, játra nedetoxikují vitamin A
- Masožravci: zeslabené lícní svaly pro možnost širokého rozevření tlamy k polykání větších kusů masa, pohyb čelisti nahoru a dolů
- Býložravci: lícní svaly dobře vyvinuté, rozevřený úhel čelistí s možností pohybu i dopředu a do stran, nevelká ústní dutina, důkladné žvýkání
- Člověk: lícní svaly dobře vyvinuté, rozevřený úhel čelistí s možností pohybu i dopředu a do stran, nevelká ústní dutina, důkladné žvýkání
Co říci dále? Výše uvedené srovnání nám jasně ukazuje že my lidé jsme stvořeni pro potravu rostlinnou, nikoliv živočišnou. Důkazem je i to, že my lidé musíme většinou maso před konzumací upravit (odležet, uvařit, okořenit...), zatímco dravci jej jedí syrové a to včetně kostí, krve, vnitřností a střev (i s jejich obsahem), což jsou zdroje nejvíce bohaté na enzymy a minerály. Člověk jí ale z masa povětšinou svaly, občas srdce, ledviny či játra a ostatní části mrtvých zvířat v jídelníčku rád vynechává.
Člověk tedy sice může jíst "všechno" včetně masa, ale to neznamená že je pro něj maso přirozené a zdravé. Většinou jsou ze své podstaty nejpřirozenějšími lidmi malé děti - jejich přirozené instinkty jsou ještě zdravé. Harvey Diamond píše v knize Fit pro život: "Zkuste dát svému malému dítěti do ohrádky živého králíka a zralou čerstvou broskev. Když si za svou potravu nezvolí sladké a voňavé ovoce, ale vrhne se na králíka, zardousí ho, roztrhá svými zuby a sní ho syrového i s krví a vnitřnostmi, koupím vám nový luxusní mercedes."
Ještě jednou pro pořádek:
MASOŽRAVCI útočí, za pomocí ostrých drápů a zubů trhají svou oběť, kterou pak za syrova sežerou, a to i s kostmi, krví a vnitřnostmi.
VŠEŽRAVCI jsou částečnými masožravci s pro to vybaveným organismem (chrup, drápy, střeva), což z této skupiny člověka také vylučuje, jak jsme poznali z předešlého textu. Živočich, který loví, usmrcuje a pojídá kořist, k tomu musí mít náležité tělesné předpoklady, které činí lov praktickým. Organismus člověka tedy nevykazuje smíšené strukturální rysy jaké jsou očekávány a nacházeny u anatomických všežravců (například medvěd či mýval). Čelistní klouby člověka jsou poměrně náchylné k vykloubení = nehodí se k trhání oběti. Dutina ústní a svalstvo všežravce je na rozdíl od lidského uzpůsobena pro možnost uvolnění síly k lovu a pro rozžvýkání tuhého masa, střevo bývá kratší, drápy jsou cele či z části zachovalé atd. Člověk už na první pohled k všežravcům nepatří.
BÝLOŽRAVCI dusají kopyty po trávě, drsným jazykem spásají trávu či listí a jejich žaludek může být komplikovaný - s více částmi.
PLODOŽRAVCI neboli člověk a někteří primáti, mají pravidelný chrup a schopnost polykat malá sousta dobře rozmělněmé potravy. Žaludek má člověk jednoduchý, tenké střevo mnohem delší než masožravci, tlusté střevo do tvaru obráceného U. Střevo člověka je obaleno třemi svalovými pásy, má lískovitou výstelku a je kapsovité (zvrásněno do váčků) - není hladké, jako u jiných živočichů. Střevo pojme stravu objemnější než maso, ale méně objemnou než je tráva. Ruce člověka přímo vyzývají k trhání rozmanitých plodů a jejich vkládání do úst. Člověk tedy nejen že není masožravec, ani všežravec, ale není ani typický býložravec. "Bližší než tráva je nám ovoce."
VÝSLEDEK? Člověk se sice z nouze nebo z neznalosti pokoušel v průběhu doby přizpůsobit k všežravci, ale v pravdě je plodožravec. Základem lidské stravy má tedy být ovoce, zelenina a saláty, ořechy a semena, obiloviny, luštěniny, případně houby, řasy a podobně. Ze všech těchto plodů lze kombinovat nepřeberné množství vynikajících lahodných pokrmů a zachovat si přitom klidnější svědomí vůči zvířatům.
Zajímavé, že srovnání je tam vlastně jen černobílé. Buď býložravec nebo masožravec.
Člověk je všežravcem!!!!
Na dlouhá střeva býložravců nemáme ani omylem. Nemáme několik předžaludků a k tomu jeden žaludek pravý. Nemáme trávení rostlinné stravy řešené ani jinak - například v enormně vyvinutém slepém střevě, jak je tomu například u koní. A nemáme ho pořešené ani nálevníčky v žaludku či požíráním vlastních výkalů. Nemáme v žaludku ani grit, který by nám pomáhal..takže co? :D
Pravdou je, že náš zažívací trakt je nejvíce podobný zažívacímu traktu prasete. A prase je - hádejte - všežravec..tzn. naše strava by měla obsahovat rostlinnou i živočišnou složku.
To Petr Adler, 3.11.2010, 19:26:
Pravdu bychom nemeli odmitat protoze je nam neprijemna. Jezis rekl: Poznejte pravdu a pravda vas osvobodi.
Hus taky věřil v pravdu a skončil na šibenici.
Pravda vítězí je napsáno i na naší státní vlajce. Zatím se nezdá, že by vítězila, spíš vítězí kdejací šibalové.
Když budete věřit na Korán, budete nám tu citovat jiné hezké citáty. Muslimové taky věří, že jejich pravda je obecně příjmanou pravdou. Vědecké poznání občas věci z Bible i Koránu vyvrací, proto křesťané i muslimové vědu zrovna nemusí.
Podívejte se člověku na zuby a další orgány, Je to typický omnivor, tedy všežravec. Taky mu maso chutná. Naštěstí už ho nepožívá syrové, ale vařené, pečené atd., dovede si - na rozdíl od zvířat - potravu lépe upravit a ochutit.
Smrti se nevyhne nikdo. Husova smrt byla slavna. Hus ukazal co je katolicka cirkev zac a jakou nenavist chovaji k bozimu slovu. Jsou schopni i vrazdit a nebyl to jen Hus kdo byl zabit. Kvuli prekladum bible do obecneho jazyka katolicka cirkev vrazdila a ne zrovna malo. Maji z bible strach protoze odhaluje jejich nicemne skutky.
ze nabozenstvi/common sense jde proti vede a ze vedci si musi uznani jejich vysledku zaslouzit, je podle me apriori rozumny princip
ceska republika je velmi velmi vzdalena idealum 1. republiky.. myslim, ze TGM a prezident Benes rotuji v hrobe frekvenci o ktere se vedcum zda :-D
je pravda aj ked niekto nesuhlasi ,ze nemame jest maso maso su zdohliny ktore colveku dost skodia -ked som ochorela na pankreas zacala som sa zaujimat o potraviny -
ak uz musis jest maso tak rozhodne pripravene len na vode -maso v zaludku hnije aj 4 dni vcrevach je to pomerne dlhsie -hlavkova kapusta je dobra zbavuje nas tukov -a vela veci ktore podporuje delena strava -je jasne ze treba si upravit biorezim stravy -
Nick "Tečka" jsem užíval mnoho let a v různých situacích. Časem se však objevilo pár sprostých jedinců (předpokládám tedy že jich bylo více) se stejným či podobným nickem a já tečku od té doby nepoužil. Škoda, byl jsem rád pan Tečka...
P.S. Vůbec to neznamená, že s vaším komentářem nesouhlasím.
Mne by zajímalo, kde berete to celozrnné pečivo?
Sama si denně pečete?
Protože v obchodě ho prakticky nekoupíte. Jen zavádějící podvody typu vícezrnné, tmavé, cereální, ... pečivo, které reálně je z bílé vymleté mouky (plus často i ze strouhanky ze starého pečiva, které se neprodalo), jen obarvené na tmavo a z marketingových důvodů posypané nějakým zrním či ovesnými vločkami, aby to vypadalo cool bio.
To je pravda, je to zavádějící název, ale kdysi, před lety jsem kupovávala v Tescu rohlíky, které byly "jako šrot" a jejich chuť se nedala srovnávat s tím, co se dnes takto prezentuje, tam je maximálně, v tom lepším případě mírný podíl celozrné mouky. V horším je to obarvené nebo přidaná semínka - slunečnice nebo sezam, aby se to tvářilo...
Kdo chce opravdu celozrnost, musí si péct, to je pravda. Ostatní musí vzít zavděk tím, co trh nabízí a zkoušet hledat, i když je to často zoufalá práce...
Tenhle článek mne zaujal, protože se v zásadě ztotožňuji s myšlenkou že tělu nepředkládáme optimální skladbu stravy. Většinu lidí trávení zatěžuje, zdá se.
Osobně jsem se k tomuto poznání dostal díky lenosti piplat se s jídlem... ale to je jiný příběh, který nehodlám rozvádět.
Rozhodně nejsem tak extrémní jak uvádí článek a navíc si připouštím, že různé životní situace vyžadují pružnost k přístupu k jídelníčku.
Ne vždy se mi podařilo najít optimální řešení. Problém mám zejména při fyzicky velmi namáhavé práci, která není rovnoměrně rozložena v průběhu týdne. Tělo má potřebu obrovského množství energie, ale žaludek a střeva nesmí být nacpané jinak vám hrozí problémy spojené právě s velkou námahou a neustálým zatínám se. Zároveň nemůžete jíst stále maso a je potřeba se pravidelně vyprazdňovat. Dodnes nemám jídelníček pro tento režim uspokojivě vyřešený. Ale každý jsme jiný.
Když už se bavíme o jídelníčku, za zmíňku stojí jeho drobná, ale nezanedbatelná součást - SŮL.
Podle mého názoru lidstvo tento nerost, doslova zneužívá, po tisíciletí. Ten z vás, kdo si vaří sám, a má možnost ovlivnit množství soli v potravě pochopí o čem mluvím.
Pokud sůl z jidelníčku vyřadíte, nebo alespoň minimalizujete, během asi jednoho měsíce se vaše tělo dostane do velmi zvláštního stavu. Zjistíte, že pokud nechcete v noci trpět různými křečemi musíte šetřit energií. Nesmíte se prostě fyzicky přepínat.
Klidně bych věřil, že tohle je ta největší věc která nás liší od značné části zvířat a umožnila nám vydat se směrem kterým se lidé vydali. Sůl nám umožňuje podat několikanásobně větší výkon, než jakého bysme byli schopni bez ní.
Doposud jsem takový jídelníček nikdy nedržel déle než 4-5 měsíců. A je evidentní, že tělo s úbytkem tohoto minerálu vypořádá, kromě jiného i tím že nás usměrní ve výdeji energie. Delší dobu jsem na takévéto stravě nikdy neměl možnost setrvat, ale celkem by mne zajímalo jak bych se cítil po roce po dvou. Zima je bohužel i v Česku natolik krutým obdobím, že dáte zavděk i hotovým jídlům, polotovarům, solí konzervovaným jídlům,... není prostě po ruce tolik čerstvých surovin ze kterých lze kdykoliv vařit.
Hezký večer,
konečně jsem se dostala k rozumnému článku o dělené stravě. Chtěla jsem ji vyzkoušet, teď již vím, že funguje jak na chutě, trávení, tak i na hubnutí...jen mám problémek s tím, že mám hodně ráda pečivo...a tohle je pro mě moc omezující :-( Docela mě to mrzí, protože se mi fakt skvěle tráví, připadám si lehčí a nabitá energií, ale některé dělení je pro mě nepřekonatelné. Každopádně těm, co s dělenou stravou chtějí skončit mohu doporučit počítání kJ...mám s tím dobré zkušenosti. Člověk také zhubne, musí přemýšlet nad tím, co jí a tak se jedná o hodně zdravý životní styl.. :o)
Nemůžu si dělenou stravu vynachválit: nebylo mým cílem ani moc zhubnout, ale uzdravit se, dát do pořádku trávení. Zbavit se pocitu kamene v žaludku a ulehčit tělu práci. Návrat k normální stravě? Není nutno. Jak je správně v článku uvedeno, není to ani tak dieta jako způsob života a přístup k jídlu s rozmyslem. Protože jídlo je naše pohonná hmota a nesmíme natankovat špatnou.:-))
Člověk je odjakživa predátor ..lovil,cpal se nejdřív mamuty apod...Vím o potížích,když budoucí maminka nemá rozum a jí jen veganský jídlo,tak pak se taky diví,že potrácí...Člověk je všežravec a nemusí se zrovna denně cpát masem,ale občas určitě do jídelníčku maso trybriipatří.