Tenhle článek mne zaujal, protože se v zásadě ztotožňuji s myšlenkou že tělu nepředkládáme optimální skladbu stravy. Většinu lidí trávení zatěžuje, zdá se.
Osobně jsem se k tomuto poznání dostal díky lenosti piplat se s jídlem... ale to je jiný příběh, který nehodlám rozvádět.
Rozhodně nejsem tak extrémní jak uvádí článek a navíc si připouštím, že různé životní situace vyžadují pružnost k přístupu k jídelníčku.
Ne vždy se mi podařilo najít optimální řešení. Problém mám zejména při fyzicky velmi namáhavé práci, která není rovnoměrně rozložena v průběhu týdne. Tělo má potřebu obrovského množství energie, ale žaludek a střeva nesmí být nacpané jinak vám hrozí problémy spojené právě s velkou námahou a neustálým zatínám se. Zároveň nemůžete jíst stále maso a je potřeba se pravidelně vyprazdňovat. Dodnes nemám jídelníček pro tento režim uspokojivě vyřešený. Ale každý jsme jiný.
Když už se bavíme o jídelníčku, za zmíňku stojí jeho drobná, ale nezanedbatelná součást - SŮL.
Podle mého názoru lidstvo tento nerost, doslova zneužívá, po tisíciletí. Ten z vás, kdo si vaří sám, a má možnost ovlivnit množství soli v potravě pochopí o čem mluvím.
Pokud sůl z jidelníčku vyřadíte, nebo alespoň minimalizujete, během asi jednoho měsíce se vaše tělo dostane do velmi zvláštního stavu. Zjistíte, že pokud nechcete v noci trpět různými křečemi musíte šetřit energií. Nesmíte se prostě fyzicky přepínat.
Klidně bych věřil, že tohle je ta největší věc která nás liší od značné části zvířat a umožnila nám vydat se směrem kterým se lidé vydali. Sůl nám umožňuje podat několikanásobně větší výkon, než jakého bysme byli schopni bez ní.
Doposud jsem takový jídelníček nikdy nedržel déle než 4-5 měsíců. A je evidentní, že tělo s úbytkem tohoto minerálu vypořádá, kromě jiného i tím že nás usměrní ve výdeji energie. Delší dobu jsem na takévéto stravě nikdy neměl možnost setrvat, ale celkem by mne zajímalo jak bych se cítil po roce po dvou. Zima je bohužel i v Česku natolik krutým obdobím, že dáte zavděk i hotovým jídlům, polotovarům, solí konzervovaným jídlům,... není prostě po ruce tolik čerstvých surovin ze kterých lze kdykoliv vařit.