Se závažnou duševní poruchou – depresí – se setká za svůj život až šestnáct procent lidí. Hledáme-li příčinnou souvislost s vánočními svátky, najdeme jako první spojitost s osamělostí. Kdo je sám, uvědomuje si to právě o Vánocích nejvíc – a deprese má otevřené dveře. Depresi ale můžeme mít i ze smaženého a tučného jídla. A není to jen ten nepříjemný pocit, že se po Novém roce budeme bát stoupnout na váhu. Příčinou depresí jsou totiž podle lékařů často záněty v mozku. A ty zase může způsobit právě nadměrná konzumace smaženého a tučného jídla.
Co se dozvíte v článku
Zánět v těle – a pak deprese?
Jestli žijete celý rok zdravě a na Vánoce popustíte svým chutím uzdu, čeká vás třeba „jen“ pocit těžkosti nebo bolesti břicha. Jinak je ale souvislost mezi špatným jídelníčkem, vrcholícím o svátcích, a depresemi celkem jasná. Pokud se dlouhodobě nevhodně stravujeme a přejídáme, o Vánocích všechno vrcholí.
„Kromě kil navíc to může mít zásadní dopady především na žlučník, slinivku nebo žaludek,“ vysvětluje praktická lékařka Jindřiška Roškotová, která téma vánočního přejídání představila na výroční konferenci Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP. Potíže, které přejídání může způsobit, jsou podle ní spojeny především s bolestmi břicha, častým zvracením, nadýmáním nebo průjmem. Fyzické potíže, způsobené záněty, pak postupně logicky ovlivňují psychiku člověka. Omezení na zdraví znamená cestu k depresi. A tou trpí až tři sta milionů lidí na celém světě.
Tuky ano. Ale jiné, než jsme zvyklí
U lidí s touto závažnou psychickou nemocí potvrdili lékaři nedostatek prospěšných tuků omega-3. Naopak mají v krvi a mozku oproti zdravým lidem vyšší poměr omega-6. A Češi přitom obecně trpí právě na nedostatek omega-3 mastných kyselin.
„Depresi lze léčit pomocí antidepresiv, psychoterapie a dalších aktivit, jako je dostatek spánku nebo sportu. Bohužel se ale ukazuje, že úspěšnost zmírnění symptomů nemoci je pouze asi 50 %. Právě zařazení zdravých tuků do stravy může spolu s dalšími metodami pacientům pomoci. Je prokázané, že v zemích, kde se konzumuje hodně ryb, zeleniny a ovoce, je výskyt deprese podstatně nižší,“ doplňuje doc. Hana Přikrylová Kučerová z Psychologického ústavu Masarykovy univerzity v Brně.
Omega-6 a omega-3 mastné kyseliny
Vánoce bez slavnostně prostřené tabule si dovede představit málokdo. Jak je zařídit „nedepresivně“? Především omezit omega-6 mastné kyseliny, které jsou obsažené v olejích.
Ty totiž způsobují v těle zmiňované záněty, které jsou spouštěčem řady civilizačních nemocí. Kromě depresí třeba rakoviny nebo onemocnění srdce. Naopak omega-3 mastné kyseliny, které si tělo neumí samo vyrobit, bychom mu měli dodat.
„V Česku, ale i v okolních zemích, mají lidé nadbytek omega-6 a nedostatek omega-3 mastných kyselin. Lidské tělo tuky potřebuje, ale důležitý je správný poměr mezi nimi. Měli bychom jíst méně brambůrek, a naopak přidat do jídelníčku ořechy a ryby,“ vysvětluje Hana Přikrylová Kučerová.
Kdo se má mít nejvíc na pozoru před přejídáním
- pacienti s vysokým tlakem,
- diabetici,
- lidé s chronickými zažívacími potížemi,
- obézní jedinci,
- ti, kdo prodělali zánět slinivky.
Vánoce bez depresí: zapomeňme na zlaté prasátko
Základem pro váš Štědrý den by mělo být pravidlo: zapomenout na půst.
Vyhladovělý organismus má pak totiž večer tendence se přejíst. Odborníci proto doporučují raději jíst střídmě v průběhu celého dne. „Do vánočního odpočinku je dobré zakomponovat i nějaký pohyb nebo sportovní aktivitu, nejlépe na čerstvém vzduchu. Každý krok se počítá,“ radí Otto Herber, místopředseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.
Nesmažte kapra, ale dejte si třeba lososa. Kromě něj jsou zdrojem „zdravých“ tuků třeba sleď nebo sardinka. Místo cukroví si dopřejte samotné vlašské ořechy a chia semínka v rozumném množství. Nebude vám těžko – na což mimochodem nepomáhá pivo, jak si často mylně myslíme, když si ho naléváme „na trávení“: „Pivo obsahuje alkohol a sacharidy, které představují pro organismus další energetickou zátěž. Při konzumaci přemíry jídla tedy nijak nepomůže,“ dodává lékař.
Jídelníček souvisí i s dalšími chorobami
Kromě toho, že budete preventivně působit proti mnoha nemocem zažívacího traktu, nadváze a depresi, mají správné stravovací návyky i o Vánocích vliv také na počet chřipek, angín a viróz, které občas přepadnou každého z nás. Kde je tady souvislost?
Špatné stravovací návyky mohou mimo jiné za to, že lidský organismus hůř odolává různým bacilům. Přibližně osmdesát procent buněk imunitního systému totiž sídlí ve střevech a střeva jsou tak klíčová pro naši imunitu. Pokud je zdejší prostředí narušeno, tělo se nedokáže účinně bránit proti nákaze. Proto jsou lidé, kteří jedí nepravidelně, nezdravě nebo se přejídají, častěji nemocní.
Odborná spolupráce:
MUDr. Otto Herber
Praktický lékař, místopředseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP
Doc. PhDr. Hana Přikrylová Kučerová
Docentka klinické psychologie, Psychologický ústav Masarykovy univerzity v Brně
MUDr. Jindřiška Roškotová
Praktická lékařka, Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP