Názor k článku Děsy staročeské kuchyně od JokeM - Zakysané zelí a variace z jiných např. kořenových zelenin...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 4. 2010 18:07

    JokeM (neregistrovaný)

    Zakysané zelí a variace z jiných např. kořenových zelenin nebyly podle mého nic neobvyklého. Jen nebyl důvod dávat to knih pro „nóbl“ společnost. Přístup k jídlu byl ve velmi odlišné rovině než dnes. Mnohem více se jím ukazovalo „já na to mám“. Živočišné tuky byly mnohem dražší a nedostupnější než dnes, takže trvale se tímto způsobem mohla stravovat jen velmi malá část populace.

    Nižší stavy si „řádně promaštěné“ pokrmy mohli uvařit tak maximálně párkrát do roka (pokud vůbec). A vyšší stavy řešili problémy s obžerstvím u felčarů už ve středověku.

    Čerstvá zelenina se jedla málo protože hrozily zdravotní potíže z cizopasníků apod., kvašení mnohé z patogenů zlikvidovalo (viz pivo vs. obyč. voda ).

    Přemíra masa nebyla až tak typická. Moji prarodiče měli maso maximálně 1× týdně víc si prostě rodiny nemohly dovolit. Např. smetana taky skoro bez šance. Ale to byli chudší hornaté oblasti. Na statcích v úrodných oblastech to bylo určitě lepší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).