Názor k článku Děsy staročeské kuchyně od merlin111 - On ten oheň podle tvaru hrnce, topeniště, komína,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 4. 2010 22:36

    merlin111 (neregistrovaný)

    On ten oheň podle tvaru hrnce, topeniště, komína, snahy topiče, paliva dovede určitě dát víc než ty dva 2 kW. Pokud kamna , ohřívák vody dělal mistr kamnář s 1000 letou praxí (zkušenosti předávané z generace na generaci…) lze dosáhnout varu na 2 přiložení do kamen.

    Čas je nepřímo úměrný množství ohřívané kapaliny, a hlavně je do něho třeba započíst i dobu (…5 – 10 minut + umění…) nutnou pro dosažení plného výkonu plamene (než plameny začnou předávat teplo celému povrchu nádoby přes tepelný odpor nádoby a většinou je významné i to že nádoba předává teplo chladnějšímu okolí)

    Každopádně kuchař minulého století musel na rozdíl od dnešních kuchařu umět zacházet s ohněm. A hlavně být jeho pán aby dosáhl té teploty, kterou potřeboval po tu a tu dobu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).