Hlavní navigace

Sluchátka děti před hlasitým koncertem ochrání, musí ale mít správnou velikost

30. 7. 2024

Sdílet

Jde o poměrně častý obrázek. Koncert, nebo třeba sportovní utkání, a v hledišti malé děti s ochrannými sluchátky na hlavě. Podle lékařky Markéty Navrátilové z Fakultní nemocnice Ostrava je to tak správně a jde o účinný způsob, jak dětský sluch ochránit. Podle čeho sluchátka vybírat a proč by je měli nosit i dospělí?

„Chránit děti před nadměrných hlukem je velmi důležité, zvláště na místech, jako jsou festivaly, kde může být hluk velmi intenzivní. Dětský sluch je citlivější než dospělý a dlouhodobému vystavení hlasitému hluku, nebo i krátkodobé vystavení hluku o vysoké intenzitě může vést k trvalému poškození sluchu,“ vysvětluje Markéta Navrátilová, lékařka z Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku FN Ostrava.

Použití chráničů sluchu je tak podle ní efektivní způsob, jak dítě ochránit.

Jak vybrat správnou velikost sluchátek? 

Správná velikost sluchátek je zásadní jednak pro jejich účinnost a zároveň pro pohodlí. Doktorka Navrátilová radí se při nákupu držet následujících doporučení:

  • Změřit obvod hlavy dítěte na úrovni uší. To pomůže vybrat správnou velikost chráničů, tak aby pro dítě nebyly příliš těsné, ani příliš volné.
  • Mnoho výrobců uvádí věkové doporučení pro své produkty. Podle věku dítěte můžeme zúžit výběr na vhodné modely.
  • Vybrat chrániče, které mají nastavitelný hlavový most. Tyto modely lze přizpůsobit růstu dítěte.
  • Také je důležitý materiál provedení, tzn. měkké polstrování kolem uší a hlavového mostu. Pokud budou chrániče pohodlné, poté je více pravděpodobně, že je dítě bude nosit.
  • Zkontrolovat, zda chrániče splňují bezpečnostní normy a mají potřebné certifikáty (např. CE označení v Evropě). To znamená, že je produkt testován a je účinný při ochraně sluchu.
  • Pokud je to možné, je vhodné vyzkoušet chrániče na dítěti před samotnou koupí. To pomůže zjistit, zda jsou pohodlné a správně sedí.
Zalehlé ucho z vody dokáže pěkně potrápit. Existuje ale několik způsobů, jak se ho zbavit Přečtěte si také:

Zalehlé ucho z vody dokáže pěkně potrápit. Existuje ale několik způsobů, jak se ho zbavit

Brát vůbec děti na akce?

„Obecně lze říct, že nadměrný hluk není vhodný pro nikoho. Problémem je, že nedokážeme dopředu říct, které dítě nebo i dospělý je více rizikový z hlediska poškození sluchu hlukem. Zcela určitě by hluku neměli být vystavované děti, které jsou léčené pro problémy s ušima, nebo přímo mají vadu sluchu,“ upozorňuje Navrátilová.

Pokud se přeci jen rodiče rozhodnou děti na koncert nebo festival vzít, je kromě kvalitních chráničů sluchu důležité dělat od hluku přestávky. Tedy zajistit, aby dítě mělo možnost se od hlučného prostředí vzdálit a odpočinout si v klidném místě. 

Stroužky česneku ve zvukovodu. I s tím se ORL lékařka setkává Přečtěte si také:

Stroužky česneku ve zvukovodu. I s tím se ORL lékařka setkává

Zároveň děti musí pochopit, proč je důležité chrániče sluchu nosit, aby se pak kvůli sluchátkům nevztekaly a nechtěly si je sundávat.

S ochranou mohou pomoci i aplikace v telefonu, které hladinu hluku v okolí umí změřit. Díky tomu můžeme získat základní přehled o tom, jaká opatření bychom měli zvolit. 

„Pokud se vše dodrží tak, jak má, snižuje se riziko poškození sluchu. V takovém případě je bezpečné, aby se dítě akce zúčastnilo, pokud z toho tedy i ono samotné něco má,“ dodává lékařka.

Miminka mají sluch nejcitlivější

Míra toho, nakolik je hluk pro děti škodlivý, se odvíjí od věku malého posluchače.
Kojenci a batolata (0–2 roky) mají velmi citlivý sluch. „Hlasité zvuky mohou poškodit jejich jemné sluchové buňky, které jsou důležité pro převod zvukových vln na nervový impulz. Opakované vystavení hluku může vést k trvalému poškození sluchu a ovlivnit vývoj řeči a jazyka,“ říká doktorka.

V předškolním věku (3–5 let) může hluk narušit schopnost dítěte slyšet a rozlišovat řeč, což může ovlivnit jeho jazykový a komunikační vývoj. Hlasité zvuky také mohou vyvolat stres a úzkost, což může negativně ovlivnit jeho celkovou pohodu.

„Starší děti i přesto, že jsou jejich sluchové buňky stále velmi citlivé, mohou být méně opatrní ohledně ochrany sluchu,“ uzavírá Navrátilová.

Poprvé řekl „mámo“ a „táto". Pětiletý chlapec může díky unikátní operaci slyšet i mluvit Přečtěte si také:

Poprvé řekl „mámo“ a „táto". Pětiletý chlapec může díky unikátní operaci slyšet i mluvit

A co dospělí?

Ochrana sluchu je skutečně důležitá nejen pro děti, ale i pro dospělé. Dlouhodobé vystavení hlasitému hluku totiž může vést k nevratnému poškození sluchu. A vzhledem k tomu, že poškozené sluchové buňky se neregenerují, vede to k trvalému poškození sluchu.

Kromě toho hrozí i tinnitus. Nepřetržité nebo přerušované zvonění či bzučení v uších. A to si dovede asi každý představit, jak může být obtěžující a nakolik to může narušit kvalitu života.

Trápí vás voda v uchu často?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).