Nadační fond Albert zahajuje 11. ročník kuchařské soutěže pro děti s názvem Finále Zdravé 5. Letošním námětem je vedle zdraví také udržitelnost. Malí kuchaři budou připravovat pokrmy ze sezónní zeleniny, ovoce nebo luštěnin. Do soutěže se mohou přihlásit dětské týmy ze školek, škol, dětských domovů i dalších neziskových organizací.
V celostátní soutěži se utkávají tříčlenné týmy dětí pod vedením pedagoga, vychovatele či jiného vedoucího. Při přípravě pokrmu se musí vejít do rozpočtu 200 korun. Nově soutěžící mají za úkol zamyslet se také nad tím, aby využili všechny suroviny beze zbytku a předešli plýtvání. Tento motiv navazuje na dlouhodobého úsilí obchodů Albert o omezení plýtvání potravinami.
Edukace veřejnosti všech věkových kategorií je stejně důležitým prvkem jako praktická opatření v prodejnách či darování neprodaného jídla potřebným,
vysvětluje Alena Paldusová, manažerka Nadačního fondu Albert.
Vařilo už deset tisíc dětí
Týmy se mohou přihlašovat na webu soutěže do 30. dubna. Poté odborníci ze Zdravé 5 rozhodnou podle originality receptů, kvality jeho přípravy a dalších kritérií. Jedním z nich je příběh, který se s pokrmem pojí, tedy proč jej tým vybral a koho jím pohostil. Může jít o rodiče či spolužáky, učitele nebo třeba sociálně znevýhodněné a jinak potřebné.
Porota vybere dva finalisty z každé z pěti kategorií. Třetího pak na začátku května zvolí veřejnost v online hlasování na webu Zdravé 5. Velké finále se bude konat koncem května v Praze.
V letošním ročníku se soutěží o vybavení školních kuchyní v celkové hodnotě 100 000 korun a dále o zážitkové pobyty či další materiální ceny. Soutěž Finále je každoročním vyvrcholením školního roku, během kterého projde unikátním vzdělávacím programem Zdravá 5 na 50 tisíc dětí v mateřských a základních školách.
Cílem Finále Zdravé 5 je podpořit zájem dětí o přípravu zdravého a udržitelného jídla. Díky soutěži se mohou naučit základy vaření a získají také větší povědomí o tom, jaké potraviny jsou prospěšné, kde se vůbec berou a proč s nimi nesmíme plýtvat,
popisuje Alena Paldusová.
V loňském roce soutěž Finále Zdravé 5 oslavila 10. narozeniny a během dekády se jí zúčastnilo přes 10 tisíc malých kuchařů z celého Česka.
Zdravé stravování podporuje Nadační fond Albert prostřednictvím vzdělávacího programu Zdravá 5, který přibližuje dětem principy zdravé výživy a zdravého životního stylu. Sociálně znevýhodněné děti fond podporuje prostřednictvím hlasování zákazníků v rámci programu Bertík pomáhá a projekty Obchůdky s Albertem a Do Alberta na praxi.