Hlavní navigace

Podivné alergie. Lidé mohou mít vyrážku z vody, vibrací či kvůli těhotenství

5. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Náš imunitní systém někdy nedokáže správně vyhodnotit, co je pro člověka škodlivé a co ne. Typickým příkladem jsou alergie. Je to zvláštní, že je někomu špatně třeba z ořechů, protože jsou sice tučné, ale zdravé. Existují však ještě bizarnější druhy alergií a autoimunitních onemocnění.

Někteří lidé mají tak citlivé imunitní mechanismy, že je podráždí třeba jen voda nebo fyzická aktivita. Naštěstí jsou tyto přecitlivělosti nejen zvláštní, ale také vzácné. Jejich výskyt se pohybuje v řádu stovek nebo tisíců lidí na světě. Někdy jde třeba o kopřivku, která za hodinu zmizí. Jiné formy onemocnění jsou však závažnější nebo souvisí třeba s jinými zdravotními komplikacemi.

Kdy není zdravé sportovat

Alergie na cvičení? To zní jako vtip od někoho, kdo se snaží zařadit do svého režimu více pohybu, ale moc ho to nebaví. Jenže skutečně existují lidé, kteří mohou mít na fyzickou aktivitu opravdovou alergickou reakci. Řeč je o život ohrožujícím anafylaktickém šoku, nastávajícím zpravidla u velmi silných alergií. Tak jako někomu celé tělo nebezpečně zrudne a oteče po bodnutí včelou, u jiného člověka toto může způsobit sport. Je to asi desetina všech případů anafylaxe.

Anafylaktický šok po bodnutí hmyzem může mít i člověk, který dosud problémy netrpěl Přečtěte si také:

Anafylaktický šok po bodnutí hmyzem může mít i člověk, který dosud problémy netrpěl

Jde o jedince, kteří jsou na tuto fyziologickou nepříjemnost náchylní a mohou ji zažít opakovaně. Spouštěčem nemusí být samotná fyzická aktivita, jde spíše o souvislost s jídlem, které člověku vadí. Riziko anafylaxe se u těchto osob zvyšuje, pokud se nesprávně stravují, ukazují studie. 

Alergik na sport může být ve skutečnosti potravinový alergik. Existuje hypotéza, že při zvýšené srdeční aktivitě se do těla rychleji vyplavují alergeny ze snědeného jídla. Ta však není dokázaná, stejně jako jiná možná odůvodnění. K dalším faktorům patří teplota a vlhkost prostředí, alergeny ve vzduchu (pyl, prach) či konzumace alkoholu.

Není to ale důvod přestat se hýbat – fyzická aktivita je důležitá pro celkové zdraví. Imunoložka Roula Altisheh z Cleveland Clinic podotýká: Lidé většinou ví, na jaké úrovni [fyzické zátěže] událost nastala. Je důležité pochopit, že je potřeba přestat s námahou při první známce symptomů a nesnažit se je rozchodit. Anafylaxi předznamenává podráždění nosní sliznice a tekutá rýma, dušnost, otok obličeje, případně bolest břicha. Silní alergici by s sebou měli nosit adrenalinový autoinjektor.

Od zahlenění pomůžou léky i bylinky. Způsobují ho infekce dýchacích cest, alergie, prach či kouření Přečtěte si také:

Od zahlenění pomůžou léky i bylinky. Způsobují ho infekce dýchacích cest, alergie, prach či kouření

Kopřivka z jízdy autem?

Pod pojmem alergen si představujeme něco hmotného, co přijde do styku s naší kůží, sliznicemi či krevním oběhem. Podobně jako alergie se však chová také vibrační urtikárie. Nakolik to zní odborně, v pojmu se skrývá obyčejná kopřivka. Toto kožní onemocnění, projevující se v podobě svědivé vyrážky, známe jako příznak alergií, ale může mít i jiné příčiny. Působení vibrací je rozhodně jedna z těch nejvzácnějších a nejpodivuhodnějších.

Nejde však jen o vibrátory a masážní strojky, ale o širokou škálu různých otřesů. Patří sem kupříkladu práce se sbíječkami a vrtačkami, jízda na koni či nedostatečně odpružená jízda autem. Naštěstí kopřivka většinou trvá maximálně dvě hodiny. Může však způsobit i bolest hlavy a hypotenzi. Její příznaky se dají potlačit antihistaminiky.

Vibrační kopřivka není globálně zmapována, ale například v USA jí trpí ani ne tisícovka lidí. Vědci spojují její vznik s mutací genu ADGRE2. Některé její formy jsou genetické a přenášejí se dominantní alelou, tedy je velmi pravděpodobné, že potomek onemocnění zdědí. Kdy a jestli se kopřivka projeví, je však otázka – může to nastat kdykoliv během života.

Sanopz, OÚNZ, MRI. Zkuste kvíz o zkratkách, které souvisí se zdravotnictvím.

Milujete knihy a seriály ze zdravotnického prostředí? Pak by pro vás náš test mohl být hračkou, protože zkratky týkající se medicíny vám nejsou cizí.

Vyrážku způsobí i voda či chlad

Zvláštních spouštěčů kopřivky je více. Jde o celou kategorii kopřivky: chronická indukovatelná kopřivka, s klasickými symptomy otoku, svědění a pálení na pokožce. Je sporné, zda tyto diagnózy považovat za alergii, přestože jsou autoimunitní a mívají konkrétní spouštěč. Odborná literatura zde pojem alergie často nepoužívá, je to však užitečné zjednodušení problematiky na popularizačních zdravotních webech.

Co všechno může spustit kopřivku? Když má k tomu člověk předpoklad, tak právě i něco naprosto banálního, s čím se setkáváme nevyhnutelně celý život. Půl procenta lidské populace ročně zažije kopřivku způsobenou chladem. Její projevy mají širokou škálu závažnosti – u některých osob může dokonce nastat anafylaxe.

Vzácnější je její opak, kopřivka způsobená teplem. Jiný typ, nazvaný cholinergická kopřivka, nastává po cvičení a způsobuje ji zahřátí těla i vylučování potu. Není to však to samé jako alergie na pot způsobená kvasinkou Malassezia globosa, která se naším potem živí. Jedna hypotéza říká, že cholinergickou kopřivku způsobuje neurotransmiter acetylcholin vylučovaný kožními nervy.

Věděli jste, že někdo může mít alergii dokonce i na vodu? Naštěstí se to netýká sliznic orgánů, takže pacient nezemře na žízeň. Je to však nepříjemné hlavně kvůli osobní hygieně. Akvagenní kopřivka trvá až hodinu a u některých lidí závisí na slanosti vody. Od předchozích dvou jmenovaných se liší tím, že ji neovlivňuje teplota. Dalším takovým těžko vyhnutelným spouštěčem je i sluneční záření.

S jakým druhem alergie se potýkáte?

Alergie na vlastní dítě

Diagnóza zvaná pemphigoid gestationis není úplně to samé co alergie. Rozhodně však patří k autoimunitním onemocněním s přecitlivělostí na něco, co je jinak zcela přirozené. Řeč je o běžném pohlavním rozmnožování a konkrétně období těhotenství. V 19. století si lékaři mysleli, že tato svědivá vyrážka je forma projevu herpesvirů. Dnes se však připodobňuje hlavně k bulóznímu pemfigoidu, který má na svědomí svědivé puchýře pod pokožkou, hlavně u seniorů.

Gestační (těhotenský) pemfigoid nastává obvykle až ve třetím trimestru. Narušení tkáně lze pozorovat nejdříve kolem pupku – břicho je zarudlé a svědí. Nepříjemná, mokvající vyrážka se pak může šířit až na končetiny. Na pohled vypadá jako těžký případ pásového oparu. Lékaři na ni obvykle předepisují kortikosteroidy a antihistaminika, případně imunosupresiva. Symptomy samy ustoupí do pár měsíců od porodu. Pro matku jsou projevy více nepříjemné než nebezpečné, dítěti však podle studií hrozí zpomalení růstu a předčasné narození.

Příčina není stoprocentně prozkoumána. Vezmeme-li to jednoduše, za tuto imunitní reakci může těhotenství a přítomnost cizího organismu. Tělu chybí běžná imunotolerance na plod a placentu, proto nastane zvýšená produkce protilátek. Bojová pohotovost organismu se pak projeví i na kůži.

Zdroje: 

Muñoz et al. (2024): New insights into chronic inducible urticaria 

Genetic and Rare Diseases Information Center: Vibratory urticaria 

Cleveland Clinic: What Is Exercise-Induced Anaphylaxis? 

Fong et al. (2024): Pemphigoid Gestationis 

American Sinus: The Six Weirdest Allergens On Earth 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka magisterského oboru lingvistiky na Masarykově univerzitě. Mimo studium se věnuje psaní textů o cestování, duševním zdraví, umění, literatuře, genderu i na různá další témata.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).