Vlákno názorů k článku Dlouhý jídelní lístek – špatné znamení od h4x0r - Takových cen lze dosáhnout jen použitím polévek z...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 4. 2013 11:11

    h4x0r

    Takových cen lze dosáhnout jen použitím polévek z prášku a rozmražených polotovarů pro přípravu hotových jídel.

    Tohle by mě skutečně zajímalo. Kdykoliv - a to zdůrazňuji - jsem někde v obchodě viděl prodávat COKOLIV v prášku (ať to bylo těsto na pizzu, lívance, perník... nebo jíška nebo polévka nebo omáčka nebo tzv. bramborová kaše atd.), vždy byla cena tohoto "prášku" v násobcích cen surovin. Jako příklad mohu dát "těsto na pizzu" za nějakých 28Kč, přičemž obsahuje mouku (200g - cca 3Kč), kypřící prášek (0,50 Kč), nějaké chemické sajrajty typu stabilizátory apod. (taky cca 1Kč), takže náladově i s papírovou krabicí, ve které se to prodává, tak možná 5,50Kč (maloobchodních cen), prodáváno za 28Kč.

    Jedinou relativní výhodou práškových věcí může být úspora času. S přihlédnutím k tomu, že v hotelnictví a restauratérství jsou jedny z nejnižších mezd vůbec a s přihlédnutím k tomu, kolik času stojí smíchat těch pár surovin např. v případě tohoto těsta na pizzu v praxi je absurdní, že by se časová úspora několika sekund měla vyplatit v cca 5x vyšší nákupní ceně.

    Mohu se tedy autora zeptat, jak to s tím "levnějším práškem" konkrétně myslel?

  • 20. 4. 2013 12:00

    xf (neregistrovaný)

    Ono i s tou úsporou času je to sporné. Stejně tak s počítáním a srovnáváním, že "doma do toho svoji práci nepočítáš". Těžko budu mít personál, který by pracoval 3 hodiny denně. To by nikoho neuživilo. Takže musí mít stejně zhruba normální pracovní dobu, takže čas na tu přípravu musí člověk tak jako tak zaplatit. Takže zkrácením nikdo skoro nic neušetří. Kdežto doma si svůj čas mohu počítat, jestli jsem v kuchyni, nebo mohu (ne)dělat něco jiného. Stejně tak musí platit prostory kuchyně, energie. No, něco málo by ušetřili na energiích, a teoreticky i maličko na menším prostoru kuchyně. Ale to pořád nepřebíjí ten několikanásobek ceny surovin.

    Na mě to celé dělá dojem, že ten kšeft s prášky je založen na úplně stejných praktikách, jako prodej zázračných hrnců a vysavačů. Kombinace nátlaku, oblbnutí, a korupce mezi nákupčími. Jinam mi to smysl nedává.
    Údajná lenost personálu s tím nemůže mít co dělat - i kdyby byl sebelínější, tak o těchto věcech nerozhoduje.

  • 21. 4. 2013 9:27

    Patrik Chrz

    A to já úplně nesouhlasím. Obvykle je nutné uvařit vždy velké množství jídel v krátkém čase s tím, že během dne se ty špičky několikrát střídají.

    Dost často si ta restaurace ty polotovary připravuje sama a to i velké luxusní hotely.
    V jednom takovém jsem měl možnost nedávno být na jakési exkurzi v kuchyni - zrovna tam připravovali nějakou omáčku a ukazovali, jak to po cca půlkilových balíčcích zavakuují a zmrazí. Vždy to takto navaří na několik měsíců dopředu. A už tyto polotovary se někdy vyrábějí z polotovarů (přidávají se do toho různé masové vývary, instantní jíšky, atd).

    V levných restauracích se k tomu přidává ještě fakt, že dost často zaměstnávají nekvalifikovaný personál (souvisí to s celkově nízkou úrovní mezd) a tak kuchaři často ani neumí pořádně vařit, proto jim různé polotovary notně pomáhají. I když při jejich nákupu mají na jednotlivých jídlech o trochu nižší marží (ale zas ne o tolik), doženou to celkovým počtem vydaných jídel, protože díky polotovarům jich stačí vydat více.

    A co se příloh týče, tak ani ty štouchané brambory nejsou žádnou zárukou, protože dnes se prodávají i loupané vařené brambory :).

  • 21. 4. 2013 18:30

    xf (neregistrovaný)

    Ale to přeci není v rozporu s tím, co říkám. Pro ty špičky si lze připravit očištěnou, nekdy i nakrájenou zeleninu, atd. právě v té hluché době.
    Stejně tak ta samo-příprava polotovarů - opět, nejde o nákup prášků, nebo těch vařených loupaných brambor. Což si občas dělá i spousta lidí doma.

    No a s tím neumí vařit, to opravdu nevím. Na jednu stranu to nebude dobré možná, a když to nakoupí v prášku, tak zcela jistě. A vůbec to nikomu nezabrání zkazit i ten instant. To by museli nakupovat jako hotová jídla, a "vařit" jen v konvektomatu. Takže to jsem tě nějak nepochopil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).