Purinova teorie dny je silne diskutabilni a clanek mi prijde jako posbirany z buhvijak placenych popserveru bez snahy najit relevantni vedecke studie.
1.) Telo si vice purinu vytvori samo nez dostane v podobe potravy a to v prumernem pomeru cca 2:1 (individualni).
2.) Pri jedne z mala velkych epidemiologickych studii se zjistilo, ze cetnost zachvatu dny souvisi s prijmem zivocisnych bilkovin (tedy maso), ale uz ne s prijmem rostlinnych bilkovin (tedy lusteniny a vysokopurinova zelenina nevadi). Nizkotucne mlecne vyrobky cetnost zachvatu dny snizuji, ostatni mlecne vyrobky nemaji na dnu vliv. Alkohol vadi, pivo nejvice.
3.) Primarni pricinou je genetika a dna koreluje s celkovym spatnym stavem metabolismu (vysoky tlak, nadvaha, vysoka hladina lipidu v krvi a inzulinova resistence). Zajimavou teorii je souvislost dny se spankovou apnoe - puriny tvori v tele bunky s nedostatecnym prisunem kysliku, ktery je spankovou apnoi zhorsovan. To opet odkazuje na to, ze puriny se v tele vytvari samovolne a nejen prijmem ze stravy.
Prevenci dny neni fanaticke omezeni masa a pocitani purinu ve strave, protoze zkratka puriny ve strave nejsou tou hlavni pricinou. Zasadni je zamereni se na stravu, jez je celkove zdrava - vysoky podil omega-3 mastnych kyselin (snizuje celkove zanetlivost), vyhybani se jednoduchym cukrum (zhorsuji metabolicky stav), lehky aerobni pohyb doplneny silovym cvicenim (zlepsuje metabolicky stav).
Pokud mam vypozorovano, ze mi vadi maso, tak nejist maso, jinak v rozumne mire vetsine lidi nevadi. Vybiral bych ale potom kvalitni spise tucnejsi maso - morske ryby, hovezi, veprove, husa, kachna. Lusteniny navzdory tvrzeni v clanku nikdy nebyly potvrzeny jako spoustec dnoveho zachvatu, ale samozrejme plati to same co pro maso - kdyz to mam u sebe individualne vypozorovano jako skodlive, tak vynechavam.