Hlavní navigace

Lékaři příští týden zdarma v centru Prahy vyšetří plíce, tlak i znaménka, doporučení není třeba

5. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Máte příští týden cestu do centra Prahy? Pak možná uvítáte možnost bezplatných vyšetření a konzultací s lékaři ze Všeobecné fakultní nemocnice. Spolu s ministerstvem a zdravotním ústavem po roce opět pořádá oblíbenou preventivní kampaň Den zdraví.

Den zdraví se koná v metropoli od roku 2018. Původně bylo hlavním pořadatelem Ministerstvo zdravotnictví. O tři roky později se akce přesunula na Karlovo náměstí a k ministerstvu se jako hlavní pořadatel přidala Všeobecná fakultní nemocnice (VFN), jejíž zdravotníci vždy několik hodin poskytují bezplatně vyšetření a konzultace.

Každoročně přibývají desetitisíce nových případů zhoubných onemocnění. Každá preventivní akce pro širokou veřejnost je proto způsobem, jak obyvatele alespoň orientačně vyšetřit a případně zachytit jejich nemoci v počátečním stadiu, vysvětluje ředitel VFN David Feltl.

Oblíbená a hojně navštěvovaná akce se letos koná ve čtvrtek 12. září, a to od 13 do 16 hodin poblíž zastávky MHD Moráň, kde dočasně vyroste deset mobilní ordinací.

S čím lékaři poradí a co vyšetří

Podle organizátorů jde o jedinečnou příležitost podstoupit řadu vyšetření bez doporučení praktického lékaře. Den zdraví je spojen s prevencí onemocnění, jakými jsou třeba cukrovka, obezita, vysoký krevní tlak nebo rakovina.

Autor: MZ ČR / VFN

Zájemci budou moci řešit:

  • vyšetření mateřských znamének,
  • vyšetření plic,
  • měření krevního tlaku,
  • vyšetření diabetu,
  • měření tuků a svalů v těle.

Součástí Dne zdraví na Karláku budou také tyto poradny:

  • pro odvykání kouření a měření oxidu uhelnatého v plicích,
  • pro zdravý životní styl a redukci hmotnosti,
  • gynekologická poradna.

Návštěvníci budou moci zkonzultovat svůj jídelníček s nutriční terapeutkou, v poradně pro odvykání kouření získají tipy, jak se dá zbavit závislosti na nikotinu a kde můžete podstoupit léčbu hrazenou zdravotní pojišťovnou. Čekají na ně také ukázky první pomoci a resuscitace, nácvik sebevyšetření prsu a varlat, možnost vyzkoušet si brýle, které simulují účinky alkoholu a představí se jim také centra VFN dobrovolných aktivit a canisterapie. Akci moderuje herečka Michaela Maurerová.

Den zdraví na Karláku se koná ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, za podpory Magistrátu hlavního města Prahy a Městské části Praha 2.

Sanopz, OÚNZ, MRI. Zkuste kvíz o zkratkách, které souvisí se zdravotnictvím.

Milujete knihy a seriály ze zdravotnického prostředí? Pak by pro vás náš test mohl být hračkou, protože zkratky týkající se medicíny vám nejsou cizí.

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).