Stejně jako se zajímáme o obsah masa v salámech a obsah vody v mražených rybách, měli bychom s rozvahou nakupovat i vejce. Byť jsou jedno jako druhé, mohou se v cenách lišit až o desítky korun. Proč?
Chov v klecích snižuje cenu vajec i kvalitu
Vejce, která na prodejních pultech najdeme, se liší především typem chovu slepic, tzv. nosnic. Můžeme koupit vejce od slepic chovaných klecově, v halách (známý spíše jako chov na podestýlce), ve volném výběhu, případně od tzv. bio slepic. Právě způsob chovu ovlivňuje kvalitu, ale i cenu vajec.
Čtěte také: Chytrý nákup: Jak poznat kvalitní potraviny – Vejce
Dále vejce rozlišujeme podle velikosti, resp. hmotnosti. Velikost vajec je převážně ovlivněna stářím nosnice. Nejmenší vajíčka, která se obvykle v obchodech nabízí, jsou ta označená písmenem S a jejich hmotnost je do 53 g. Vejce s označením M mají hmotnost mezi 53 g a 63 g, velikost L váží od 63 g do 73 g. Vejce s hmotností nad 73 gramů jsou označená jako XL. Obsah žloutku je ve všech typech velikosti zhruba stejný, rozdíly způsobuje množství bílku.
Velikosti vajec:
velikost S – 53 g
velikost M – 53 g – 63 g
velikost L – 63 g – 73 g
velikost XL – nad 73 g
Když už jsme si vybrali způsob chovu slepic i velikost vajec, určitě bychom neměli zapomínat ani na kontrolu data minimální trvanlivosti. I ta totiž ovlivňuje chuť vajec. „Čím čerstvější vejce, tím je chuť výraznější. Stejně tak se při koupi zaměřte na kvalitu skořápky, která by měla být pevná a bez výrazných prasklin. Po rozbití by pak mělo vejce obsahovat pevný nezakalený žloutek a průzračný bílek,“ vysvětluje Petr Dvořák, nákupčí mléčného sortimentu společnosti Tesco. Jestliže si nejsme kvalitou či stářím vajec jistí, můžeme si doma udělat malý test. Ponořte vejce do vody, ta, která po ponoření do vody plavou na hladině, již nejsou zcela čerstvá. Což ale nemusí znamenat, že jsou vejce zkažená, ale je dobré je po rozklepnutí řádně prohlédnout a zkontrolovat čichem. Čerstvé vejce by mělo po ponoření do vody pozvolna klesat až na dno.
Vejce patří do zadní části lednice
Ideální teplota pro skladování vajec v domácnostech je od 5 °C do 8 °C. Není vhodné mít je ve dveřích lednice, jak je u nás často zvykem, protože vejce jsou citlivá na kolísání teplot. Je doporučováno spíše uchovávání v zadní části chladničky, uložené vždy špičkou dolů. Spotřebovat je máme nejdéle do uvedeného data minimální trvanlivosti.
Zdroj: TZ Tesco