Hlavní navigace

Do konce září můžete změnit zdravotní pojišťovnu. Jde to jen jednou ročně

10. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Lékaře můžete změnit jednou za tři měsíce, zdravotní pojišťovnu jednou za rok. Zatímco u ordinací ale nejste vázáni žádnými konkrétními lhůtami, u zdravotních pojišťoven je to jinak. A jedna z nich končí v září.

Pravidla pro změnu zdravotní pojišťovny (ZP) jsou už léta stejná a také už léta poněkud zkostnatělá, takže zájemci o přechod k jiné pojišťovně se musí trefit do jednoho ze dvou termínů. 

Jeden nejzazší termín končí vždy se zářím, druhý vždy s koncem března. Samozřejmě není nutné čekat na tyto měsíce, žádost můžete podat i dříve, musíte ale počítat s tím, že pojištěncem se nestanete hned, ale vždy jen k 1. lednu, nebo 1. červenci po učinění změny.

Jak často mohu ZP měnit

Pokud si pravidla shrneme: Zdravotní pojišťovnu můžete změnit jednou za rok. Sami, bez cizí pomoci. 

Potřebujete k tomu vyplnit přeregistrační formulář té zdravotní pojišťovny, kterou jste si vybrali nově. Najdete jej na webech pojišťoven či na pobočkách. Vyplnit jej můžete online či v papírové verzi, doručit e-mailem, poštou, osobně. Nic víc není třeba dělat. Změnu své původní zdravotní pojišťovně oznamovat nemusíte, protože to za vás učiní vaše nová ZP.

Nejasné poplatky už ordinacím neprojdou. Ministerstvo chce, aby za ně lékaři mohli dostat pokutu Přečtěte si také:

Nejasné poplatky už ordinacím neprojdou. Ministerstvo chce, aby za ně lékaři mohli dostat pokutu

Kdy mohu ZP změnit

Změnu lze učinit ve dvou takzvaných přeregistračních termínech. První je od 1. ledna do 31. března, druhý od 1. července do 30. září. Pokud si zvolíte první variantu, pojištěncem nové ZP se stáváte od 1. července daného roku, u druhé varianty je to od 1. ledna následujícího roku. Jindy to není možné.

Průkazka z nové pojišťovny vám dojde automaticky domů poštou, o nic se starat nemusíte. Průkazku vaší původní pojišťovny jí ale vraťte. Jak připomíná třeba VZP, tuto povinnost máte do osmi dnů od obdržení průkazu nového. 

S původní pojišťovnou také dořešte případné dluhy na pojistném, které se přechodem k nové ZP nesmazávají. Pokud je necháte plavat, bude dluh narůstat.

Změnili byste kvůli bonusům zdravotní pojišťovnu?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).