Nerad to říkám, ale zde je to komunismus:český kapitalismus 1:0. Za komoušů jsem jedl rád makové záviny, dneska mi to nic neříká. Proč asi? V komoušké vepřové konzervě byly kusy masa, ne*rali se s tím, prostě to uvařili, narvali to do plechovky a zavřeli. Takovou konzervu už nekoupíte.
To všechno je důkazem, že primitivní, liberální kapitalismus je nižším stádiem vývoje blížící se přírodnímu uspořádání s právem silnějšího, teprve regulovaný kapitalismus může být pro občany přínosem. Bez (úměrné) regulace to PROSTĚ NEJDE. Spotřebitel NENÍ schopen poznat, jaké má složení palivo nebo buchta. Kdybychom tu neměli vůbec žádné normy a žádné ČOI a SZPI, žrali bychom tady buchty z recyklovaných hov*n za dnešní ceny.
Takovou vepřovou konzervu, ve které byly kusy masa, jsem donedávna kupoval, byla z produkce české filiálky čínské konzervárny Shanghai Maling se sídlem v Hrobčicích a byl to skutečně poctivý řez pěkně masitého bůčku v jednom kuse, obalený pěknou rosolovitou šťávou. Leč s novým rokem přišel nový moderní design obalu, šťáva už není rosolovitá, nýbrž tekutá, masa ubylo a celé to tak nějak divně zatouchá. Tak nevím, co si o tom myslet - jestli je to exces, nebo změna výrobního postupu, nebo jestli už i v Hrobčicích mají dvě výrobní linky, jednu pro západ a druhou pro východ. :-/
Osobně věřím v lepší zítřky: budou normy, možná ještě tvrdší než dřív, a bude i povinné testování a certifikace výrobků před uvedením na trh. A Alberty a Kauflandy a Teska zkrachují. ;-)