...na želatině v ovocné "vodové" zmrzlině není pranic špatného, želatina sama o sobě je zcela bez chuti. To je legitimní složka, která se používala už za našich dědů. Prostě prase je všestranně užitečný tvor, doslova nositel a spasitel evropské kultury. Nebál bych se parafrázovat Jana Husa: "Miluj prase, nos prase, jez prase až do smrti: nebť prase tě vysvobodí od hladu, zimy, nudy i nepohodlí." A v dohledné době se stane patrně i prostředkem ideologického boje (plány islamistů zhatí naši vepři boubelatí) ;-)
Pochopitelně, že ve smetanové zmrzlině, v ovocné dřeni nebo například v jogurtu nemá želatina co dělat - tam s ní výrobci jen šidí a maskují nedostatek a nekvalitu skutečných surovin. Ale jsou pokrmy, a to i sladké, kam se želatina - lhostejno či vepřová nebo hovězí - dává odedávna. Narozdíl od agaru, který do našeho kulturně-potravního rámce v podstatě nepatří.