Preferuji "drahý" kávovar, protože na přípravu kafe většinou nemám čas. Moje poslední mašina stála kolem 10 tisíc a vždy před přípravou namele čerstvou dávku. Jedinou pakárnou je čištění, kdo si myslí, že "čistící servisní program" je samospásný, ten by se měl vrátit na zem. Vůbec si nepřejte vědět, co jsem po rozebrání přístroje uvnitř našel za kultury ;).
Filtrovanou kávu můžu, nic proti ničemu, ale čerstvé presso z čerstvě namletého u mě zatím jednoznačně vede.
Karlovarský porcelán jsem zkoušel, káva mi z něho moc nejede (koupen originál včetně kávy umleté na doporučenou hrubost - druh stejný jako používám na to, co používám nejčastěji). Je to takový "méně vylouhovaný turek bez lógru". Na můj vkus málo chutná, možná mohla být jemněji namletá, ale už tak mi dolů propadávaly kousky. Turka já obecně jen v krajní nouzi.
Ruční zpěňovač na mléko bohužel funguje jen na ten bílej maglajs, co už dnes má s mlékem společnou jen barvu a možná původní surovinu. S opravdovým mlékem se mi pěna nepodaří. Preferuji opravdové mléko (a jak říká "Zdeněk": "pokud se bojíte, že z toho něco dostanete, tak vám můžu říct, že ten strach za to stojí" - mně z toho nic není už hodně dlouho).
S čím se musím jednoznačně ztotožnit, je věta "Za šedesát až sto korun čtvrt kila kvalitní kávy ale nedostanete". Co už bohužel není vždy pravda, je, že za cenu mezi sto čtyřiceti až sto osmdesáti korunami dostanete vždy dobrou a kvalitní kávu. Já už naštěstí vím, kde dobrou kávu koupit, jde o specializovaný obchod jednoho pražiče, rád bych mu udělal reklamu, ale asi by mi to neprošlo. Cesta k výběru dobré kávy pro začínajícího "kafaře" rozhodně netrvá týden, ani měsíc, ale spíše roky.
Co se týče kávy v lednici, myslím, že úplně velká chyba to není, jen to nemá moc smysl. Káva sice obsahuje tuk a ten stejně jako jiné tuky žlukne, přičemž lednice tento proces oddaluje, ale co kávě nesvědčí, je častá a rychlá změna teplot, k čemuž bude nevyhnutelně docházet, pokud si dáváte kávu často. Zmínka o bakteriích a vlhkosti je podle mě při dobrém uzavření zcela lichá i v lednici.
Že není hliník vhodný na výrobu moka konvičky? To je nesmysl. Hliník reaguje s kyselými potravinami, např. se zeleninou. U moka konvičky to opravdu nevadí. Takhle zavádějící a zobecňující informaci bych u odborného článku o kávě opravdu nečekal. Pokud si o tom přečtete něco víc na internetu, dozvíte se spíš opak. Proč asi vyrábí konvičky z hliníku i Bialetti?
Ještě nedávno jsem doma pil rozpustnou s kofetou a mlíkem. Alespoň cukr jsem nedával. A občas turka ve stejné úpravě ale z průmyslově mletého kafe. V práci pak preso z mašiny za nejméně 30 litrů od Jury, ovšem jen s kofetou.
Začínám se ovšem asi přerozovat k lepšímu ;o)
Začalo to před vánoci - pořídil jsem kafostroj na kapsle a různé druhy kávy. Celkem mě překvapilo, že to co je v kapslích není instant (kromě mlíka a výjimek), ale normální mletá káva. Na přelomu roku kdy mě experimentování s chutěmi začalo bavit jsem koupil FrenchPress a ruční zpěňovač a začalo kapučínové období. Spolu s tím jsem totiž vzal i čerstvě na hrubo umletou kávu a ta vůně mě dostala - provonělo to kancelář tak, že jsem neodolal, rozbalil, vypnul mlýnek v Jurovi a nasypal tam to co tak krásně vonělo. Moc jsem si pochutnal. Nebyla to určitě káva z nejkvalitnějších, ale lepší než to co nám kupuje šéf v Makru do Jury k volné konzumaci to tedy bylo rozhodně.
Více než měsíc jsem si neudělal ani turka, ani rozpustnou kávu. Nyní jsem z časových důvodů sáhl po rozpustné kávě a zažil jsem šok - ke konci tam cítím takový odporný chuťový ocásek, že je mi téměř odporná.
Teď když došla ta voňavá káva (vím - má se mlít na místě, už se pracuje na koupi mlýnku ;o) jsem rozbalil nové balení průmyslově mleté kávy s tím, že než se dostanu někam kde melou voňavou kávu, nebo než koupím nějakou lepší zrnkovou a mlýnek, že to nějak přežiju. Bože - to co v tom pytlíku je mi nejen nevonělo jako káva, ale měl jsme pocit, že to snad i smrdí.
Tak snad jsem na dobré cestě. Kapslostroj si necháme - někdy není čas, nebo pro návštěvy a jinak fenchpress, zpěňovač a plánovaný ruční mlýnek a nějaká lepší čerstvě pražená káva - to je směr kterým nyní půjdu.
Dobrý den, také jsem před 3 lety začínal na kapslovém kávovaru, konkrétně Dolce gusto (DG). Tedy dostali jsem ho s manželkou jako dárek za nějaký nákup nábytku, tak neber to, že. Káva mi zezačátku velmi chutnala (kupujeme pouze kapsle s mletou kávou a dětem čokoládu), ale dnes už mi espresso z něj tolik nechutná. Zatím jsem se neodhodlal k nákupu jiného kávovaru, automatu nebo dražšího pákového, tak to musím nějak přetrpět. Já úplně ten systém kapslí neodsuzuju, podle mě má svoje výhody, např. káva nezvětrává, můžu mít doma více druhů - tam závisí na kávovaru, ale třeba u Nespressa se dá vybrat dost slušně - a to espresso se dá i pít. Pil jsem samozřejmě i espresso z domácích automatů a musím říct, že mě většinou zklamalo a to i když dotyčný měl celkem kvalitní kávu. A kupodivu i v mnoha kavárnách jsem pil espresso, které nechutnalo o moc líp než z našeho DG. Takže zatím zůstáváme u DG a střídáme s filtrovanou kávou a moka konvičkou. Chystáme se koupit frenchpress, tak uvidím, který způsob přípravy vyhraje. S pozdravem Petr B.
Vyzkousel jsem mnoho druhu pripravy kavy a nejvice u mne vede aeropress. Jednoduchy rucni pristroj, ktery vytvori tlak a je rychly. Ma mnoho zpusobu jak ovlivnit vysledny produkt dle chuti a druhu kavy. Co se tyce kavy, tak kupuji 100% arabicu na www.kamikava.cz . Moc mi chutnalo Mexiko Maragogype. Kava neni kysela, ale jen jemne nakysla. Je velmi jemna s prijemnym aroma.
Káva může mít mnoho odstínů chuti. Můžete v ní cítit karamel, citrusy, kakao, luční kvítí, zemitost, kouřové tóny atd. Může být výrazná, lehká, kyselá, sladká...... S kávou je to jako s vínem. Víno je jen jedno, ale přitom existuje mnoho druhů, oblastí pěstování a pěstitelů. Každý si musí vybrat to co mu nejvíce vyhovuje. Alchymie kávy dále pokračuje ve způsobu sběru, zpracování, mletí a způsobu přípravy. Káva je úžasná záležitost a je na každém zda její zázračné variace chce vyzkoušet nebo ne. Já osobně miluji kávu z Oceánie připravenou v aeropressu nebo french pressu. Jedním z mých dobrých dodavatelů je www.kamikava.cz . Přeji všem dobrou chuť při vychutnávání kávy.
Já miluji kavu z aeropresu popř. Mokakonvicky, ale nerezove. Základem je samozřejmě kvalitní arabica čerstvě pomleta a čerstvě prazena. Mám oblíbenou Nicaraguu, kterou kupuji u www.kamikava.cz. Je fakt skvělá.