Vlákno názorů k článku Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to? od Ten z … - Preferuji "drahý" kávovar, protože na přípravu kafe většinou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 8. 2011 18:11

    Ten z … (neregistrovaný)

    Preferuji "drahý" kávovar, protože na přípravu kafe většinou nemám čas. Moje poslední mašina stála kolem 10 tisíc a vždy před přípravou namele čerstvou dávku. Jedinou pakárnou je čištění, kdo si myslí, že "čistící servisní program" je samospásný, ten by se měl vrátit na zem. Vůbec si nepřejte vědět, co jsem po rozebrání přístroje uvnitř našel za kultury ;).

    Filtrovanou kávu můžu, nic proti ničemu, ale čerstvé presso z čerstvě namletého u mě zatím jednoznačně vede.

    Karlovarský porcelán jsem zkoušel, káva mi z něho moc nejede (koupen originál včetně kávy umleté na doporučenou hrubost - druh stejný jako používám na to, co používám nejčastěji). Je to takový "méně vylouhovaný turek bez lógru". Na můj vkus málo chutná, možná mohla být jemněji namletá, ale už tak mi dolů propadávaly kousky. Turka já obecně jen v krajní nouzi.

    Ruční zpěňovač na mléko bohužel funguje jen na ten bílej maglajs, co už dnes má s mlékem společnou jen barvu a možná původní surovinu. S opravdovým mlékem se mi pěna nepodaří. Preferuji opravdové mléko (a jak říká "Zdeněk": "pokud se bojíte, že z toho něco dostanete, tak vám můžu říct, že ten strach za to stojí" - mně z toho nic není už hodně dlouho).

    S čím se musím jednoznačně ztotožnit, je věta "Za šedesát až sto korun čtvrt kila kvalitní kávy ale nedostanete". Co už bohužel není vždy pravda, je, že za cenu mezi sto čtyřiceti až sto osmdesáti korunami dostanete vždy dobrou a kvalitní kávu. Já už naštěstí vím, kde dobrou kávu koupit, jde o specializovaný obchod jednoho pražiče, rád bych mu udělal reklamu, ale asi by mi to neprošlo. Cesta k výběru dobré kávy pro začínajícího "kafaře" rozhodně netrvá týden, ani měsíc, ale spíše roky.

    Co se týče kávy v lednici, myslím, že úplně velká chyba to není, jen to nemá moc smysl. Káva sice obsahuje tuk a ten stejně jako jiné tuky žlukne, přičemž lednice tento proces oddaluje, ale co kávě nesvědčí, je častá a rychlá změna teplot, k čemuž bude nevyhnutelně docházet, pokud si dáváte kávu často. Zmínka o bakteriích a vlhkosti je podle mě při dobrém uzavření zcela lichá i v lednici.

  • 21. 1. 2013 13:49

    Fido (neregistrovaný)

    Já v poslední době přišel na chuť moka konvici. Nějak mi z ní chutná kafe nejvíc.
    Jinak ale souhlasím s tím, že dobré kafe se musí hledat a není nejlevnější.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).