Dobrý den!
Článkem reaguji na to, co se momentálně děje: výrobcům potravin se zdá lepší, když éčka nebudou psát zkratkami, ale vypisovat celým názvem. Je podle mě dobré, aby si to zákazník uvědomil a bedlivěji studoval obaly a nespokojil se s povrchním pohledem na složení výrobku.
A co se týče neprůkaznosti studií o éčkách, to je těžké…
Bohužel ani největší odbornice na přídatné látky v potravinách u nás /viz text/, ani odborníci z VŠCHT neznají žádnou průkaznou studii o škodlivosti éček. I ta, co se týká hyperaktivity dětí a na jejímž základě EU dala do klatby tu šestici zmiňovaných éček, byla zpochybněna. Evropský úřad pro bezpečnost potravin ji označil jako nedostatečnou. Proto jsem opatrná a raději nechci tvrdit, že už je jasné, že éčka škodí. Kdyby to tak u té šestice bylo, zakáže je unie úplně a ne že výrobci na jejich přítomnost musí jen upozornit zákazníka… Co se mě týče, já si dávám pozor a potraviny pečlivě vybírám. Protože jen čas může ukázat, jak je to doopravdy a já riskovat nechci.