V horkých letních dnech přijdou k chuti víc než voda a korbel oroseného piva. Ledové čaje osvěží a zaženou žízeň. Sáhnout sice můžete po ledových čajích prodávaných v PETkách, ale jestli jste požitkáři, obětujete pár minut výrobě vlastního osvěžujícího ice tea. Ten váš pak bude, na rozdíl od koupené tekutiny, jemné ovocné chuti, bez konzervantů a nadbytku cukru. Vyzkoušejte naše recepty a poznejte, kde mají ledové čaje své kořeny a jak se liší první recepty od těch, které známe dnes.
Domácí ledový čaj: jablečný a pepermintový ice tea
Nejstarší zmínky o studené variantě čajů můžeme nalézt v anglických a amerických kuchařkách pocházejících z počátku 19. století. Připravovaly se z čaje zeleného a podávaly se s likérem. Nazývaly se „punches“. Nápoje získávaly jména po významných osobnostech, např. „Regent's Punch“ pojmenovaný po anglickém panovníkovi Jiřím IV.
Je libo ledový čaj černý nebo zelený?
Popularita ledových čajů vzrostla s vynálezem lednic a mrazáků – v USA byly běžně rozšířeny od poloviny 19. století (více Doba předlednicová).
Nejstarší tištěný recept na ledový čaj pochází z roku 1879:
Poté, co se začne vařit voda v konvici, slijte jeden litr a dejte do něj 2 vrchovaté lžíce zeleného čaje. Pokud chce někdo ledový čaj k večeři, připravte ho kolem snídaně. V čase večeře konvici sceďte do džbánu, nic nemíchejte. Nechte ho odstát a pak přelijte do karafy. Sedlina z čaje zůstane na dně džbánu. Naplňte sklenice ledem, přidejte 2 lžíce cukru do každé z nich a zalejte čajem. Dochuťte šťávou z citrónu – díky němu bude nápoj svěžejší a zdravější.
V roce 1884 vyšel poprvé recept na ledový čaj, jehož základem nebyl čaj zelený, ale černý. Zároveň se společně s touto novinkou objevila informace, že ledový čaj znají i v Rusku – byl nazýván „Russian tea“ – v létě si Rusové dávali do teplého nápoje místo cukru kostky ledu.
Začátkem 20. století začali lidé preferovat ledový čaj z černého čaje místo zeleného, a to díky poměrně levnému dovozu kvalitního černého čaje z Indie, Cejlonu, Jižní Ameriky a Afriky. V některých kavárnách dokonce můžete ochutnat ledové čaje, jejichž základem je čaj bylinný – konkrétně mátový doplněný kořenem lékořice. Skvěle chutná v kombinaci s malinovou příchutí. Rozhodně ale neuděláte chybu, pokud si ho necháte namíchat i třeba s broskví nebo citrónem.
Čtěte také: Naučíme vás připravit čaj z čajových lístků bez obvyklých chyb
Ledovým čajům pomohla Světová výstava
Průlom v historii ledových čajů přišel až v roce 1904. V St. Luis právě probíhala Světová výstava, a protože bylo neskutečné horko, lidé odmítali pít teplé nápoje. K chuti tak přišly právě ledové čaje, které začali nabízet ve východoindickém pavilonu.
Kvůli nezájmu o horké nápoje vzal ředitel pavilonu Richard Blechynden lahve plné teplého indického čaje a postavil je uzávěrem dolů. Čaj pak protékal ledovými trubkami, které ho ochladily. Po světovém veletrhu nabízel bezplatně „nový drink“ lidem v nákupním centru v New Yorku. Od té to chvíle se stal ledový čaj „plnohodnotným“ chlazeným nápojem, jehož obliba se začala rychle šířit.
Popularita ledových čajů také vzrostla s americkou prohibicí (1920–1930), protože lidé museli najít nějakou alternativu za pivo, víno a další alkohol.
Inspirujte se nebo ho ochutnejte v kavárnách
Standardem pro výrobu ledového čaje se stal recept z kuchařky z roku 1928 (Southern Cooking od paní Henrietty Stanley Dull).
Recept na ledový čaj – „klasika“
Čaj zalijte čerstvě uvařenou vodou a louhujte 3–5 minut, poté čajové lístky odstraňte. V zásadě musí být ledový čaj silnější, protože se k němu ještě přidá led. Nejoblíbenější je středně silný čajový extrakt z dobré směsi černého čaje. Zelené a černé čaje se pijí spíše horké. Poté, co čaj sladíte, nezapomeňte, že se bude ještě míchat s ledem – oslaďte ho raději o něco více, než přidáváte cukr do klasického horkého čaje. Směs promíchejte s kostkami ledu, dochuťte citronem a ozdobte snítkou máty, jahodami, třešněmi, plátkem pomeranče nebo ananasu.
V současné době stačí louhovat čaj, který je základem pro ice tea, pouze půl minuty. „Vyvážené chuti a aromatu čaje můžeme dosáhnout pouze během louhování po dobu 30 vteřin. Takto krátkou extrakcí dostaneme z čaje to nejlepší, co můžeme,” vysvětluje Eva Jeřábková ze společnosti Costa Coffee. Základ připravený z čaje zeleného, černého či mátového se pak dochutí jednou z oblíbených příchutí – malinou, broskví či citrónem. Odměnou vám je čerstvá chuť ovoce snoubená s jemností čaje a kostkami ledu.
Příprava čaje je rituál, který si můžete upravit dle svých preferenci. Zatímco v Costa Coffee louhují čaj jen velmi krátce, vy se můžete řídit návodem na ice tea, kde čaj nabírá na barvě a intenzitě i 5 minut. Takový recept nabízí firma Oxalis, dodavatel 400 druhů čajů.
Domácí ledový čaj
Ovocný čaj pro přípravu ledového nápoje připravujte až 2× silnější oproti běžnému dávkování. Černý čaj (zelený čaj) připravovaný k témuž účelu bývá velmi silný, proto jej louhujte max. 5 minut (max. 3 minuty), aby nezhořkl. Cukr, citron a popř. jiné přísady použijte pro ochucení těsně před naléváním čaje na ledové kostky. V již hotovém ledovém čaji se totiž jakékoli sladidlo velmi těžce rozpouští. Sklenici naplňte do 2/3 kostkami ledu a přelijte jej ihned připraveným a již ochuceným horkým čajem. Díky tomuto teplotnímu šoku zůstanou v čaji zachovány všechny účinné látky oproti čaji, který necháme dlouho stát a chladnout, a kromě toho vynikne jeho chuť a aroma.
Použité zdroje: TZ Costa Coffee, TZ Oxalis