Bavil jsem se s Italem, opravdovým znalcem kávy. Říkal, že nejlepší káva není v římských kavárničkách, ale v italských dálničních motorestech. Na můj údiv vysvětlil: Na obou těchto místech mají ty samé automaty a tu samou kvalitní kávu. Ale na dálnicích běží automaty 24 hodin denně - a znalec prý pozná lepší chuť oproti automatům, které dělají kávu jen po část dne. (Pochopitelně, zkoušel jsem a rozdíl jsem nepoznal. Ale Ital by zas asi nerozeznal jemné rozdíly u českého piva...)
Nechci srovnávat espresso, to si v řetězcích nedávám, ale z jihoamerických káv se v USA ty nejlepší dají sehnat kromě specializovaných prodejen právě ve Starbucks. V Evropě ale pijeme spíš asijskou kávu, takže ten rozdíl ve vnímání může plynout i z toho. A mimochodem, kde znám u nás Starbucks a občas zajdu do Costy - ani v jednom řetězci nedostanu kafe do plastu, pokud si o to neřeknu...
Den začínám buď kávou uvaženou v moka (nebo mocca, podle libosti :-)) konvici, nebo filtrovanou přes keramický (a papírový) filtr, bez mléka a cukru. Nejsem žádný extra znalec, ale kvalitní, správně pražená a vhodně pomletá kává má něco do sebe. A i když nejsem znalec, tak jsem schopen rozpoznat chuť této kávy od instantní, nebo levné zrnkové.
Nejhorší (i když ...) na tom všem je, že mi přestaly chutnat všelijaké "generické" espresso směsi, které se prodávají do českých restaurací (a to i do těch lepších, tedy Illy, Meinel, Segafredo (to je teprve hnůj) apod.). Všechno to chutná stejně a unifikovaně. Všichni to pak zalijou mlékem, nazvou to případně Latte a spoléhají se, že chuť těch levných směsí ze snadno pěstovatelných odrůd kávy nikdo přes chuť mléka a cukru nepozná. A ještě mají tu drzost šálek prodat třeba za 50 Kč.
Kafe kupuji po malých gramážích, aby mi doma zbytečně nestárlo a řekl bych, že to ani nevyjde nijak dráž proti instantním. A každý týden mám jinou. Jinak měl jsem zrnkovou kávu ze Starbucks a rozhodně není špatná.
Podle mě je nejlepší káva od Gaetano Daneli :) zkuste se podívat http://gaetano.cz/
Moc hezký článek, moc dobrá káva na doma je tato http://www.oxalis.cz/cs/eshop/brazilie-fazenda-brauna-150-g-kava :)
Jestliže, někdo obhajuje, že 100% Arabica je nejlepší a nakonec pije kapslovou kávu, tak vám musím sdělit, že si kávu melu na 100 let starém ručním mlýnku každý ráno, zalévám vařící vodou do french pressu a po 5 minutách přelévám do horkého hrníčku,již jsem vyzkoušel asi 65 druhů kávy a nakonec mi chutná namíchaná směs 70% Robusta a 30%Arabica a mé paní přesný opak, takže co člověk to jiná chuť