Den začínám buď kávou uvaženou v moka (nebo mocca, podle libosti :-)) konvici, nebo filtrovanou přes keramický (a papírový) filtr, bez mléka a cukru. Nejsem žádný extra znalec, ale kvalitní, správně pražená a vhodně pomletá kává má něco do sebe. A i když nejsem znalec, tak jsem schopen rozpoznat chuť této kávy od instantní, nebo levné zrnkové.
Nejhorší (i když ...) na tom všem je, že mi přestaly chutnat všelijaké "generické" espresso směsi, které se prodávají do českých restaurací (a to i do těch lepších, tedy Illy, Meinel, Segafredo (to je teprve hnůj) apod.). Všechno to chutná stejně a unifikovaně. Všichni to pak zalijou mlékem, nazvou to případně Latte a spoléhají se, že chuť těch levných směsí ze snadno pěstovatelných odrůd kávy nikdo přes chuť mléka a cukru nepozná. A ještě mají tu drzost šálek prodat třeba za 50 Kč.
Kafe kupuji po malých gramážích, aby mi doma zbytečně nestárlo a řekl bych, že to ani nevyjde nijak dráž proti instantním. A každý týden mám jinou. Jinak měl jsem zrnkovou kávu ze Starbucks a rozhodně není špatná.