V západní Evropě, ale třebas i v Polsku se prodávají doma dělané džemy i jiné potraviny mnohem častěji ne u nás. Ono je českou módou nadávat na Brusel, ale český úředník nadělá mnohem více škody než ten bruselský. Čeští zákonodárci a hygienici buzerují z vlastního rozmaru, domácím džemem počínaje a vybavením skautských kluboven konče, a na bruselské směrnice se nanejvýš nepravdivě vymlouvají.
Netreba sa bat varenia dzemu bez pomocnikov ako zelirovaci cukor ci pektin. :) Naco do domaceho pridavat rovnaku chemiu, aku najdeme v kupovanom? Tu mi potom doma robene dzemy stracaju zmysel. Ano, nestravite v kuchyni iba hodinu, ale minimalne pol dna, ale rozhodne to stoji za to. Tak isto vobec netreba davat cukor, staci zvolit len vhodnu kombinaciu ovocia a poriadne sterilizovat (ak som z clanku spravne pochopila, tu dzemy sterilizovane neboli). Do buduceho roka odporucam jahodovo-ceresnovy dzem bez cukru a bez zelirovacich prostriedkov. Budete nadsena z vysledku. :) U nas uz sa polovica z 25 poharikov doslova zozrala a to som ho povodne robila pre rocneho syna, aby som mu mala cim ochutit jogurt.:)
Také jsem si letos jako obvykle udělal pár kilo meruňkového džemu, dělal jsem to podle babičina receptu z Moravy.
Nechápu proč proboha lidi do meruňek přidáváte želírovací prostředky.
A jako další co jsem se naučil je, že vždy musím ovoce smíchat s cukrem a nechat ho asi den působit aby pustlo šťávu.
Vy asi ne, ale lidi co vezmou mixer a rozmixují meruňky těm bych zakázal přístup do kuchyně!!!!!!