Vyrobit si domácí zmrzlinu je vlastně úplně jednoduché. Možná ještě o chlup jednodušší je příprava domácího nanuku; zmrzlina totiž vyžaduje trochu toho šlehání a hnětání, musíme ji trochu provzdušnit. Jen tak bude lehká jako dech – je to takový vrchol mraženého tvoření v kuchyni.
Letní seriál: O zmrzlině
Víte, co jíte? / Pravda o vanilkových nanucích / Vážně je to čokoláda? / Jahodová aneb Hledám jahody / Jsou oříšky v oříškové? / Česká klasika / Jak ušetřit při nákupu? / Luxus v kelímku
Jogurtový nebo tvarohový? Příchuť libovolná!
Začněme ale nanukem, ať se v tom vedru moc nezdržujeme a co nejrychleji se ochladíme. Základem je hmota, kterou tvoří jogurt nebo tvaroh, nebo oboje v libovolném poměru. Vše můžete klidně osvěžit i zbytkem kondenzovaného mléka nebo smetany či jako základ použít i zakysanou smetanu. Když se to vezme kolem a kolem, takový nanuk může být směsí „zbytků“ z ledničky.
A teď příchuť – buď jen tak sladké, tedy pouze s přídavkem moučkového cukru nebo glukopuru.
Svěží příchuť však získá jogurtový či tvarohový nauk přídavkem ovocného sirupu nebo marmelády. Rozmíchejte jej v množství podle vaší chuti třeba s malinovým sirupem. Je to delikatesa! Výtečné jsou též sirupy bezové nebo bylinkové. Nebo meruňkové. A co třeba zelené překvapení a sice jogurt smísený s kiwi sirupem?
Tady respektujte snad jen fakt, že sirupy jsou sladké, takže někdy netřeba základní hmotu ani cukrem doslazovat. Náplní plníme speciální formičky z obchodu.
Likérová delikatesa pro dospělé a ovocná pro všechny
Zcela úžasnou kapitolou jsou pak alkoholové nanuky, kdy do mléčné směsi přidáme třeba vaječný koňak nebo jiný sladký, silný likér. To jsou samozřejmě variace jen pro dospělé. S množstvím alkoholu to ale nepřeháníme, „ožrat“ se po nanuku v letním vedru nemusí být dvakrát příjemné.
Nejjednodušší nanuk je ryze ovocný, kdy formičku naplníme rozmixovaným ovocem. Nejlepší jsou jahody a borůvky, ale k zahození nejsou ani borůvky samotné. Snad jen s banánem nebo kiwi to nezkoušejte, hmota hnědne a není pěkná, ani dobrá.
Nemáte-li speciální formičky, musíte si najít nějakou nádobku vhodného tvaru, takovou, aby se z ní dal nanuk po lehkém nahřátí (třeba pod tekoucí horkou vodou) snadno vyndat (tedy ne lahvičku, která má užší hrdlo) a nějaká „píchátka“, jež budou suplovat držátko.
Chcete čerstvé ovoce? Zajděte na FARMÁŘSKÉ TRHY!
V aktuální nabídce najdete i řadu „zmrzlinových inspirací“.
Zmrzlinový sorbet
Zmrzlinový sorbet je vlastně také jednoduchý. Jde o ledovou tříšť oslazenou šťávou nebo sirupem. Postup při výrobě vyžaduje přítomnost u mrazáku. Nejprve je totiž třeba nechat směs namrazit, jen lehce, aby byla zmrzlá, ale zároveň ne příliš tvrdá.
Znovu ochucený led rozmixujeme a znovu dáme zmrznout. Tak se do směsi dostane vzduch a bude lehčí. Hotovo!
Mléčná zmrzlina na sto způsobů
Úžasně lahodná hladivá zmrzlina vznikne, když našleháte šlehačku a tu ochutíte, třeba strouhanou čokoládou nebo ovocem. Do našlehané hmoty můžete přidat i kondenzované mléko.
To ovšem může samo o sobě tvořit základ zmrzliny. Musíte ho však například v mixéru pořádně šlehat podobně jako koktejl. Tím vznikne lehce napěněná směs, která zmrzne lehce a bez problémů. Pokud chcete mít zmrzlinu opravdu jemnou, pak ji musíte opět jen tak napůl zmrzlou znovu rozmixovat.
Vyzkoušejte!