Domácí zmrzliny

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Zkusili jste si někdy v letním horku připravit vlastní zmrzlinu? Není to těžké a můžete si namíchat příchutě, jaké v krámě nekoupíte. S bezovým sirupem? S bylinkami? Nebo s panákem likéru?

Vyrobit si domácí zmrzlinu je vlastně úplně jednoduché. Možná ještě o chlup jednodušší je příprava domácího nanuku; zmrzlina totiž vyžaduje trochu toho šlehání a hnětání, musíme ji trochu provzdušnit. Jen tak bude lehká jako dech – je to takový vrchol mraženého tvoření v kuchyni.

Jogurtový nebo tvarohový? Příchuť libovolná!

Začněme ale nanukem, ať se v tom vedru moc nezdržujeme a co nejrychleji se  ochladíme. Základem je hmota, kterou tvoří jogurt nebo tvaroh, nebo oboje v libovolném poměru. Vše můžete klidně osvěžit i zbytkem kondenzovaného mléka nebo smetany či jako základ použít i zakysanou smetanu.  Když se to vezme kolem a kolem, takový nanuk může být směsí „zbytků“ z ledničky.

A teď příchuť – buď jen tak sladké, tedy pouze s přídavkem moučkového cukru nebo glukopuru.


Autor: Agentura SXC

Svěží příchuť však získá jogurtový či tvarohový nauk přídavkem ovocného sirupu nebo marmelády. Rozmíchejte jej v množství podle vaší chuti třeba s malinovým sirupem. Je to delikatesa! Výtečné jsou též sirupy bezové nebo bylinkové. Nebo meruňkové. A co třeba zelené překvapení  a sice jogurt smísený s kiwi sirupem?

Tady respektujte snad jen fakt, že sirupy jsou sladké, takže někdy netřeba základní hmotu ani cukrem doslazovat. Náplní plníme speciální formičky z obchodu.

Likérová delikatesa pro dospělé a ovocná pro všechny

Zcela úžasnou kapitolou jsou pak alkoholové nanuky, kdy do mléčné směsi přidáme třeba vaječný koňak nebo jiný sladký, silný likér. To jsou samozřejmě variace jen pro dospělé. S množstvím alkoholu to ale nepřeháníme, „ožrat“ se po nanuku v letním vedru nemusí být dvakrát příjemné.

Nejjednodušší nanuk je ryze ovocný, kdy formičku naplníme rozmixovaným ovocem. Nejlepší jsou jahody a borůvky, ale k zahození nejsou ani borůvky samotné. Snad jen s banánem nebo kiwi to nezkoušejte, hmota hnědne a není pěkná, ani dobrá.

Nemáte-li speciální formičky, musíte si najít nějakou nádobku vhodného tvaru, takovou, aby se z ní dal nanuk po lehkém nahřátí (třeba pod tekoucí horkou vodou) snadno vyndat (tedy ne lahvičku, která má užší hrdlo) a nějaká „píchátka“, jež budou suplovat držátko.

Chcete čerstvé ovoce? Zajděte na FARMÁŘSKÉ TRHY!

V aktuální nabídce najdete i řadu „zmrzlinových inspirací“.

Zmrzlinový sorbet

Příprava sorbetu
Autor: Renata Petříčková

Příprava sorbetu

Zmrzlinový sorbet je vlastně také jednoduchý. Jde o ledovou tříšť oslazenou šťávou nebo sirupem. Postup při výrobě vyžaduje přítomnost u mrazáku. Nejprve je totiž třeba nechat směs namrazit, jen lehce, aby byla zmrzlá, ale zároveň ne příliš tvrdá.

Znovu ochucený led rozmixujeme a znovu dáme zmrznout. Tak se do směsi dostane vzduch a bude lehčí. Hotovo!

Mléčná zmrzlina na sto způsobů

Úžasně lahodná hladivá zmrzlina vznikne, když našleháte šlehačku a tu ochutíte, třeba strouhanou čokoládou nebo ovocem. Do našlehané hmoty můžete přidat i kondenzované mléko.

To ovšem může samo o sobě tvořit základ zmrzliny. Musíte ho však například v mixéru pořádně šlehat podobně jako koktejl. Tím vznikne lehce napěněná směs, která zmrzne lehce a bez problémů. Pokud chcete mít zmrzlinu opravdu jemnou, pak ji musíte opět jen tak napůl zmrzlou znovu rozmixovat.

Vyzkoušejte!

Autor článku

Věnuje se zejména článkům na téma vztahy a zdraví v různých magazínech. Je mj. autorkou knih pro budoucí a čerstvé maminky.  Na Vitalia.cz uplatňuje svou zvídavou povahu v článcích o jídle a zdraví i tipy, jak si neškodit nejrůznějšími návyky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).