Nechutnají mně prodávané zmrzliny - vyrobím si svoji. Nechutná mně prodávané pivo - začnu si vařit svoje. Nechutnají mně prodávaná kuřata - začnu na balkóně chovat brojlery. Nejsem spokojen se službami telefonních operátorů - začnu se se známými domlouvat kouřovými signály.
Fakt si myslím jenom já, že svět se v prdel obrací?
Když nahlédnete do kuchařek z počátku 20. století, domácí výroba zmrzliny sem tam rozebírá docela běžně. Až na to, že tenkrát to mražení v domácích podmínkách řešili prosolenou ledovou drtí, do které se vkládala míchací nádoba... mrazniček nebylo.
Aspoň k něčemu je dobrá ta tristní kvalita průmyslových potravin. Zase objevíme kouzlo samozásobení. :-)
svet sa v prdel obracia pomerne cesto.
niekedy v 50tych rokoch potravinari zistili, ze lacny cukor sa da vyrabat lacnejsie ako lacny tuk, takze zacali s hype "tuk je zly, vsetci zerte nizkotucne blafy". kedze tuk je nositelom chuti tak vznikli nechutne produkty, ktore spravili chutnejsimi pridanim cukru (napr. vo forme lacneho kukuricneho sirupu) - vysledkom bol enormny narast diabetes a masivne problemy s nadvahou desiatok milionov obyvatelov.
znova sa v prdel obratil niekedy okolo roku 1970 plnou virtualizaciou penazi (koniec zlateho standardu).
niekedy okolo roku 2000 ludia vymysleli bio-hype, teda presvedcenim ze rastlina napadnuta hnilobou a/alebo plesnami je zdravsia ako chemicky osetrena rastlina.
dalsi hype sme si mohli vsimnut okolo spotrebitelmi a danovymi poplatnikmi nedobrovolne dotovanej zelenej energie ktora casto dava zapornu energeticku ucinnost (energia vyprodukovana zariadenim - energia potrebna na jeho vyrobu).
proste zit v 20. a 21. storoci je velka zabava!
Nevýhoda zmrzlinovačů pak spočívá v nutnosti namrazit rychlomrazící nádobu.
To je jako napsat, že nevýhoda aut spočívá v nutnosti stahovat okna klikou. Ano, také se takové dají sehnat, ale pokud si člověk připlatí, má to se vším komfortem.
Stejně tak i zmrzlinovač. Stačí neškudlit a namísto hračky za pár stovek koupit zmrzlinovač s kompresorem. Ten si sám chladí, takže je zmrzlina připravená skutečně do hodiny a kdykoliv, žádné trapné čekání na namražení nádoby. Takový stojí zhruba 4-5 tisíc a přestože je dražší než ta namrazovací hračka, myslím, že se vyplatí.
Kdo totiž zmrzliny často nedělá, ten s namrazovací hračkou nezačne, protože nádobu namraženou nemá a při nápadu "a teď si udělám zmrzku" to znamená čekat nějakých 6-8 hodin na namražení nádoby. A kdo zmrzlinu dělá často, ten tím spíš ocení ten komfort udělat si zmrzku třeba 2x po sobě a ne po první várce zase 6 hodin čekat, než nádoba znovu namrzne.
My máme tento zmrzlinovač http://www.hyperzbozi.cz/vyrobniky-zmrzliny/vyrobniky-zmrzliny-ic-8500-zmrzlinovac-delonghi a jsme moc spokojeni. Na léto prostě super pomocník! A domácí zmrzka se s tou kupovanou nedá prostě srovnávat! :)
Můžu jen doporučit zmrzlinovače. Dostala jsem jeden k Vánocům a od té doby jsme měli již 5 druhů domácích zmrzlin, s kterými se kupované nedají vůbec srovnávat. Mám tento: http://www.hyperzbozi.cz/vyrobniky-zmrzliny/kenwood-vyrobniky-zmrzliny-at-957-zmrzlinovac.
Ahojky, zdědila jsem po mé prababičce recept na výtečnou a hlavně zdravou domácí zmrzlinu s touto příchutí. Příprava je neskutečně rychlá!
Koukněte se: http://krasna-anice.blog.cz/1606/anicin-vymasteny-pekac-domaci-zmrzlina
Snad Vám bude chutnat :)