Hlavní navigace

Pacienti od ledna nebudou muset platit doplatky za léky nad limit

27. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Příští rok má skončit praxe, kdy doplatky za léky nad limit pacientům vrací zdravotní pojišťovny. Nově je po nemocných lékárník vůbec nebude chtít. Výjimkou budou části doplatků, které nejsou takzvaně započitatelné.

Pokud má lék na předpis vyšší cenu, než je úhrada ze zdravotního pojištění, musí rozdíl doplatit pacient. Dnes je to tak, že většina z doplatků se během roku sčítá, a pokud přesáhne limit, jenž se liší u dětí, seniorů nebo dospělých, nadlimitní částku pacientovi pošle zpět jeho zdravotní pojišťovna.

Zdravotní pojišťovny mají povinnost doplatky u každého pojištěnce hlídat. Nadlimitní doplatky, které jsou v souhrnu vyšší než 200 korun, pak pojišťovna automaticky čtvrtletně vrací. Pacient o nic žádat nemusí, ale musí si pohlídat, aby měla pojišťovna správné a aktuální číslo jeho bankovního účtu. Nebo adresu, kam má poslat složenku.

Od ledna 2025 se tento systém má změnit. Limity pro doplatky zůstanou stejné, jednodušší ale bude vracení a změnu pocítí hlavně pacienti.

Dvanáct kilometrů pásu, dvacet tisíc přepravek denně. Sklad zásobuje léky polovinu Česka Přečtěte si také:

Dvanáct kilometrů pásu, dvacet tisíc přepravek denně. Sklad zásobuje léky polovinu Česka

Jak se nově budou (ne)vracet doplatky nad limit

Nově už překročení limitu nebudou hlídat zdravotní pojišťovny, ale Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Údaj o tom, kolik již pacient za přeplatky zaplatil a zda již není překročen jejich limit, pak budou online dostávat od SÚKL lékárníci. Prostřednictvím informací v systému eRecept.

Ve chvíli, kdy systém eRecept bude hlásit, že pacient dosáhl limitu, další započitatelné doplatky lékárníkovi hradit nebude. 

Místo, aby pacient tedy zpětně čekal na vratku od své zdravotní pojišťovny, peníze mu rovnou zůstanou v pomyslné kapse. Lékárníkovi pacientem neuhrazený doplatek pošle jeho zdravotní pojišťovna.

Doplatky tedy nově budou putovat mezi lékárnami a konty zdravotních pojišťoven, pacient zůstane přesunu financí ušetřený.

Na druhou stranu změna neznamená, že po překročení limitu už pacient do konce roku nezaplatí na doplatcích za léky nic. Limity se nevztahují na volně prodejná léčiva, prodej doplňků stravy, zdravotnické prostředky a i doplatky za léky na předpis se do limitu nemusí započítávat celé. Pacient tedy i po překročení limitu hradí v lékárně doplatek, který není tzv. započitatelný.

Platíte doplatky za léky na recept?

Pravidla změní novela

Změnu od ledna 2025 umožní novela zákona o elektronizaci zdravotnictví, kterou nedávno představilo Ministerstvo zdravotnictví a která nyní čeká na projednání vládou.

„Ze strany Ústavu bude kontrola probíhat online prostřednictvím systému eRecept – při každém výdeji částečně hrazeného předepsaného léku v lékárně, kdy lékárna obdrží informaci o částce zbývající do limitu. I ve chvíli, kdy by doplatek překročil limit v rámci jedné platby, pacient zaplatí pouze tu část doplatku, o kterou ten limit překročil,“ vysvětlil ředitel SÚKL Tomáš Boráň.

Plnění limitu může orientačně sledovat i sám pacient. Už nyní mu to umožňují aplikace zdravotních pojišťoven a informace, kolik zbývá do dosažení limitu, bude součástí také aplikace eRecept, do které je možné dostat se třeba přes bankovní identitu nebo identitu občana.

Motivací pro změnu zákona byl fakt, že zdravotním pojišťovnám se ne vždy daří zastihnout adresáta nadlimitních přeplatků. Kvůli neaktuální poštovní adrese či chybějícímu číslu konta je část těchto peněz nedoručitelná.

Jaké jsou limity doplatků

Limity jsou stejné pro všechny pacienty, ať jsou pojištěni kdekoliv. 

Započítávají se do nich část doplatků za léky na předpis nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely.

  • 5000 Kč – limit pro pojištěnce ve věku 19 až 64 let 
  • 1000 Kč – pro děti a dospívající do 18 let, seniory od 65 do 69 let
  • 500 Kč – pro seniory starší 70 let, pro lidi s invaliditou druhého a třetího stupně

Do limitu se naopak nezapočítávají ceny volně prodejných léků, doplňků stravy, zdravotnických prostředků a část některých doplatků za léky na předpis.

Zdroj: Olecich.cz, weby zdravotních pojišťoven

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).