S tim inzulinem je to sice pravda, ale trochu slozitejsi. Roli hraje citlivost tkani na inzulin a stav glykogenovych zasob v jatrech a svalech. Pokud je clovek hodne fyzicky aktivni, spaluje hodne glykogenu primo ve svalech a nove prijmute sacharidy jsou ukladany nikoliv do tuku ale do svalu, coz je rychlejsi (mensi poskozeni cev), navic ma vyssi citlivost na inzulin a toho se tak tvori mene nez u "pohodlnych" jedincu (opet mensi poskozeni cev). Teprve kdyz neni moznost ulozit glykogen primo je pretvoren na tuk a ulozen do tukove tkane. Proto jsou tvrde pracujici narody na vysokosacharidove diete hubene.
Problem je take v tom, ze dieta zalozena na nizkoglykemickych potravinach stale jeste nebyla experimentalne prokazana jako lepsi pro hubnuti nez dieta na vysokoglikemickych potravinach, prestoze nizkosacharidove diety funguji velice uspesne, takze v tom vsem hraje roli neco vice nez pouha odezva inzulinu. Ale zjednodusene to lze takto vnimat a byt s tim uspesny, je to spise trochu technicky detail.