Hlavní navigace

Doporučované dvě hodiny, nebo tři dny: Jak dlouho se prodává krájený meloun?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Prodávat krájené melouny není jen tak. Rozhodně si je nekupujte tam, kde nemáte jistotu, že je před krájením důkladně omyli, neutrácejte za ně, ani pokud nejsou v chladícím boxu a opatřené etiketou s povinnými údaji, například dobou spotřeby.

Sezona melounů trvá od června do října. Právě teď, v polovině plodného období, tak zelené plody pořídíte jak v obchodech, tak si je můžete utrhnout přímo na poli na právě probíhajících samosběrech. A pokud celý meloun nesníte, a přesto k fandům této zeleniny patříte, obchody nabízejí i melouny krájené. Napůl i na malé trojúhelníčky. Takový prodej má ale svá pravidla.

Meloun před porcováním umyjte

Omýt před konzumací meloun pod tekoucí vodou by mělo být pro všechny konzumenty stejně automatické jako u jablka, rajčete nebo okurky. Melouny totiž mohou přijít do styku s bakteriemi, viry nebo parazity v jakékoli fázi potravinového řetězce od výroby, dopravy, prodeje až po přípravu pokrmů v domácnostech. 

Při porcování melounů pak mohou být patogenní mikroorganismy snadno přeneseny z povrchu ovoce do dužiny. I malá dávka infekčních patogenů totiž stačí k propuknutí infekce způsobené patogeny, jako jsou Campylobacter, Escherichia coli typu EHEC a noroviry.

Zralý meloun poznáte podle toho, že na sobě má pořádnou žlutou skvrnu a duní Přečtěte si také:

Zralý meloun poznáte podle toho, že na sobě má pořádnou žlutou skvrnu a duní

Jak snížit riziko nákazy

„Melouny mají vysoký obsah vody, cukru a ideální pH pro množení různých mikroorganismů včetně patogenních,“ říká Ondřej Smílek z Pražské hygienické stanice hlavního města Prahy.

Navíc, po nakrájení melounu se riziko pomnožení mikroorganismu s časem zvyšuje – z toho důvodu je žádoucí zkonzumovat jej co nejdříve. „Pokud nedochází k okamžité konzumaci, měl by být nakrájený meloun vhodně zabalen (například do potravinářské fólie) a uložen do chladu,“ dodává Ondřej Smílek s tím, že tyto zásady platí v obecné rovině jak pro prodejce, tak pro domácnosti.

Krájené melouny jen dvě hodiny

Pro prodejce platí, že krájené melouny musí prodávat v chladírenském režimu, tj. při teplotách chladírenského zařízení v rozmezí 0 °C – 5 °C (jakkoli s ohledem na možné poškození zboží není teplota 0,0 °C vhodná), a to ne příliš dlouho.

Meloun po nakrájení udržujte v chladu

Autor: Depositphotos

„Obecně se uvádí, že doba od nakrájení ke koupi melounu by měla být do dvou hodin,“ upřesňuje Ondřej Smílek. Již před lety vydal obdobné stanovisko i německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik. Maloobchodníkům a stravovacím podnikům doporučil, aby krájeli malá množství melounů, která mohou být prodána zákazníkům asi během dvou hodin.

To Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce, není k délce nabízení krájených melounů tak akurátní. „Datum použitelnosti musí prodejce stanovit tak, aby při definovaných podmínkách úchovy nedošlo před uplynutím data použitelnosti k porušení jakostních požadavků na čerstvé ovoce a zeleninu.“ 

Kupujete krájený meloun?

Jak to ale ve skutečnosti je v českých obchodech? Jak dlouho čeští obchodníci nabízejí krájené melouny? A jak o ně pečují před nakrájením?

Albert: krájené melouny max. 24 hodin

Řetězec Albert nabízí krájené melouny na všech více než třech stovkách prodejen v Česku. „Melouny krájíme v zázemí prodejny, přičemž dbáme na dodržování přísných hygienických pravidel. Používáme ochranné pomůcky, jako jsou zástěra a rukavice,“ říká ředitel komunikace Albertu Jiří Mareček. Před krájením jsou melouny vychlazeny a omyty pod tekoucí vodou.

„Melouny mohou být prodávány do 24 hodin po nakrájení, což je vyznačeno na štítku s přesným datem a časem. Po uplynutí této doby už není prodej povolen,“ doplňuje Jiří Mareček s tím, že na každém melounu najdete i zemi původu.

Billa má speciální přípravnu

I Billa melouny krájí přímo na prodejně, a to v tzv. přípravně pro ovoce a zeleninu, aby zaručila jejich čerstvost, případně mohla pružně reagovat na zvýšenou poptávku.

„Krájené melouny jsou na prodejnách v ideálním případě nabízeny po celou jejich prodejní dobu. Jedná se o čerstvé produkty s krátkou dobou spotřeby. Po nakrájení a zabalení je každý kus vždy označen etiketou, na níž je uvedeno datum, do kdy je možné jej prodávat a je třeba jej spotřebovat, kromě jiného jsou na ní uvedeny i podmínky skladování a datum spotřeby,“ řekla serveru Vitalia.cz Dana Bratánková, vedoucí korporátní komunikace Billa. Kvalita a stav zboží je, dle jejích slov, průběžně kontrolován.

Globus? Až tři dny

Krájené melouny nabízí Globus ve všech svých hypermarketech. Ke krájení dochází v zázemí na místě určeném k porcování potravin.

„Naší povinností zároveň je zajistit hygienické balení, které zabrání kontaminaci a umožní snadnou přepravu z obchodu domů,“ dozvídáme se od Anety Turnovské, tiskové mluvčí Globusu. Melouny jsou přitom nabízeny k prodeji v chladících boxech. „Spotřeba porcovaných melounů je po nakrájení a zabalení do třetího kalendářního dne, praxe ale ukazuje, že porcované melouny jsou prodány tentýž den,“ dozvídáme se od tiskové mluvčí.

Tesco je má, ale ne všude

Britský řetězec sice krájené melouny nabízí, ale pouze ve vybraných prodejnách (hypermarketech), kde mají odpovídající zázemí pro jejich krájení a balení.

„Melouny před krájením vždy umyjeme pod tekoucí pitnou vodou. Krájíme vždy pouze takové množství melounů, které je určené k dennímu prodeji. Každý kus musí být po nakrájení zabalen do speciální fólie. Melouny jsou ihned po nakrájení polepeny váhovou etiketou, kde je datum spotřeby pro zákazníka, datum balení, cena, váha a země původu. Nakrájené melouny vystavujeme v chladícím prostoru při teplotě 0–5 °C,“ popisuje cestu celého melounu do folie Iva Pavlousková, mluvčí Tesca.

Galerie: Melounové recepty

Krájené melouny jsou také součástí nového produktu Tesca – lehkých ovocných svačinek. V krabičkách je 150 g ovoce připraveného k okamžité konzumaci. „Ovoce se v tomto případě krájí a připracuje přímo u dodavatele,“ říká mluvčí řetězce. Nedávno nám mluvčí potvrdila, že trvanlivost u těchto svačinek je od 4–7 dnů.

Penny, Kaufland a Lidl ve svých prodejnách krájené melouny nenabízí, ke koupi mají jen melouny v celku.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).