Vlákno názorů k článku Dostanete to, za co zaplatíte. To platí i o jídle od Není nutno - Náhražky jídel, lépe řečeno potravin, neexistují. Obávám se, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 3. 2011 14:29

    Není nutno (neregistrovaný)

    Náhražky jídel, lépe řečeno potravin, neexistují.

    Obávám se, že jste otázku moc nepochopil. Samozřejmě, že náhražky existují. Proč se do salámů namísto masa, které tam patří, cpe náhražka zvaná sojový granulát či separát? Proč se do majonézy, kam patří žloutek, olej a koření cpe modifikovaný škrob? Proč se do jogurtu cpe kromě škrobu i želatina? Proč jsou restaurace, kde tatarák dělají ze zadního hovězího?

    Protože všechny tyto náhražky jsou levnější než použití původní, kvalitní suroviny, kterou NAHRAZUJÍ. Proto náhražky.

  • 3. 3. 2011 20:29

    Komoi (neregistrovaný)

    pán to myslel v tom významu, že když si objednáte řížek, těžko vám donesou omaštěné tofu.... jinak náhražky existují, ale spíše v surovinách a ne v jídlech jako celku.

  • 3. 3. 2011 20:53

    SRS (neregistrovaný)

    No ony právě existují v jídlech jako celku, proto vám donesou svíčkovou, která není svíčková.

  • 5. 3. 2011 17:26

    Michael Klíma (neregistrovaný)

    S tou svíčkovou je to něco podobného jako s tím tatarákem. "Svíčková" se vztahuje k dílu hovězího masa.
    Svíčková jako taková se ale k jídlu mylně nazývanému svíčková vůbec nehodí protože nejenom že je drahá ale nemá chuť jako hovězí zadní které se dnes k příprave "svíčkové" používá, v tomto případě by ale toto jídlo mělo být nazýváno "Hovězí pečeně na smetaně".
    Z pravé svéčkové dmes ale dostanete vředních luxusních hotelů v četně hotelu Alcron a Pupp, stea ze svíčkové přelitý krémovou omáčkou protože pravou svíčkovou omáčku nelze udělat bez zelenového základu a dobrého hovězího masa.

    MICHAEL KLIMA CEC, CCE,
    Certified Executive Chef, Certified Culinary Educator,
    Certified Hospitality Industry Consultant, Professor Emeritus of
    Triton College, Illinois, USA, člen Syndikátu novinářů ČR,
    Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989, nositel zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové
    e-mail: klima@steakgrill.cz , www.hostovka.cz, www.steakgrill.cz
    Tel.: 776 890 056

  • 5. 3. 2011 6:49

    Kuchař (neregistrovaný)

    Vzhledem k tomu, že otázka zněla naprosto jasně (zda jsou levná jídla z náhražek) a mířila na suroviny, těžko se mi bude věřit, že by byl tento pán inteligence tak mdlé a odpovídal na to, že když si objednáte jedno řízek, nedostanete místo něj tofu.

    Náhražky nejen že existují, ale jsou hrozně moc populární, protože na první pohled nejsou vidět :-(

  • 5. 3. 2011 17:41

    Michael Klíma (neregistrovaný)

    Otázka zněla:
    "Dobrý den,
    dá se uvařit z kvalitních surovin jídlo za 60 korun, nebo jsou všechna jídla, která mají tuto cenu, jaksi a priori jasná, že jsou z náhražek?
    Děkuji Marie Tůmová"
    O tom, jestli jsou levná jídla z náhražek nebyly řeč, a já odovídám na otázky a ne na to, kam tazatel míří.
    Tento pán inteligence mdlé jsem já:
    MICHAEL KLIMA CEC, CCE,
    Certified Executive Chef, Certified Culinary Educator,
    Certified Hospitality Industry Consultant, Professor Emeritus of
    Triton College, Illinois, USA, člen Syndikátu novinářů ČR,
    Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989, nositel zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové
    e-mail: klima@steakgrill.cz , www.hostovka.cz, www.steakgrill.cz
    Tel.: 776 890 056
    Na mé iteligenci asi již nic nezměním ale alespon se za své jméno nestydím jako většina diskutérů.
    To že někde, když si objednáte řízek dostanete tofu byste musel být specifický, protože jinak je to výplod geniálního, ale chorého mozku.

  • 5. 3. 2011 17:45

    Michael Klíma (neregistrovaný)

    Ten pán jsem já,Michael Klíma, a mohu Vám dát jenom radu, abyste si v takovém případě stěžoval a nebo tam nechodi.

  • 5. 3. 2011 17:12

    Michael Klíma (neregistrovaný)

    Máte pravdu v tom, že jsem to nepochopil. Pro mě náhražka je náhražka, ale pak jsou přísady které se do některých potrvavinářských výrobků přdávají. Do jaké míry tyto přísady jsou legitní, nebo do jaké míry jsou zdraví škdlvé, nemohu posoudit. Například želatina se přidává do mnoha pokrmů a obávám se, že na ni není nic zdravotně závadného. Máte prsvdu v tom, že tatarák se má dělat ze svíčkové, což dnes už málo lidí ví, ale pokud na jídelním lístku napíší, že používají že hovězí zadní, tak je to z gastronmického hlediska šizení, ale těžko lze hovězí adní nazvat nějakou potravinovou náhražkou. No, a co tahle tatarák z lososa, což je česká specialta?

  • 20. 3. 2011 19:27

    benzin (neregistrovaný)

    Smim se tedy zeptat co to jsou nahrazky? Chapu dobre ze pouzi sojoveho granulatu, nebo zelatiny tam kde ma byt pouzito maso resp. mleko za nahrazku nepovazujete. Tak co je tedy nahrazka?

    Btw. z vasich rekaci plyne ze nahrazka je zdravotne zavadna. Mohu se zeptat, ktere zdravotne zavadne zavadne nahrazky se tedy (asi tedy ne casto) pouzivaji?

    P.S.: Z jazdykovedneho hlediska je slovo nahrazka, skutecne od slova nahrazovat. Takze tam kde ma byt neco, je vlozena nahrazka. Treba puvodni zub je nahrazen titano keramickym, ktery je ale ve skutecnosti kvalitnejsi, nicmene pokud tento keramicky zub pouzijite do modelu kostry o nahrazku se jednat nebude. Takze nahrazka uz z principu neni definovana slozenim nejakeho materialu, ale konecnym pouzitim. Od kdy je to v gastronomii jinak?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).