Proč musí být ryby nad 15 cm kuchané? Pokaždé, když koupám rybu, se vztekám, jak je její břicho potrhané, křivě kuchlé či dokonce uříznuté i s masem. Mnohem radši bych si ty ryby vykuchal sám. Proč nemůžu? Stejně jsou ty ryby vykuchané špatně (jsou tam zbytky jater, jícnu a nikdy nejsou vyndané žábry).
Tak za prvé, tohle omezení se týká pouze zmrazených ryb (viz vyhláška 327/1997 Sb.). Čerstvé ryby je možno prodávat nekuchané (běžně např. vánoční kapr). Čerstvou mořskou rybu uvidíte spíš kuchanou, protože nekuchaná by by převoz až k nám nemusela přežít. Nicméně i takové ryby lze koupit, viz http://www.cerstveryby.cz/Morske-ryby-cele/Morsky-vlk-3-4kg-chytany-na-udici-nekuchany.html (všimněte si té ceny).
Pokaždé, když koupám rybu, se vztekám
Je to vidět. Doporučuju
- nevztekat se a zboží, se kterým nejste spokojen, nekupovat. Nikdo vás k tomu nenutí.
- zajet si k moři, koupit tam čerstvou rybu vcelku. Pak si ji můžete kuchat do alelujá.
O techto strankach jsem nevedela, diky,ceny ale pekna darda. vse se svadi na to, ze CR nema more..a kolik ryb a morskych plodu se sni v miste vylovu? jestli ty argentinsky krevety putujou do spanelska nebo do cech, to uz je fakt skoro jedno..ale v cechach jsou proste morsky ryby a dalsi veci umelej luxus a tak pekne zuzime nabidku a vyzeneme ceny nahoru. zase to lezi v rukou marketu, bohuzel
Protože mořské ryby, které se loví na moři ve velkém do sítí, se tak jak jsou nasypou do lodí, kde je nezabíjejí jednotlivě paličkou do hlavy, ale nechají je "leknout". Ono by se to ani časově nedalo jinak zvládnout.
Leklá ryba je ryba, které vlastně praskne srdce, které se vykrví ne do masa, ale do vnitřností. Při zabíjení (např kapra u stánku) se musí ryby vykrvit, aby neměly krev v mase. Leklou rybu ovšem můžeme bez obav jíst, ovšem vnitřnosti zřejmě budou nanic.
Jelikož vnitřnosti jsou stejně po zakrvení bezcenné a také se rychlaji kazí, je vhodné dováženou mořskou rybu vykuchat. A také to mnoho lidí ani nechce doma dělat.
Všimněte si také, že i u našich ryb mnoho lidí dává přednost filetování kvůli kostím, i když je potom ryba dražší.
Já si obřad vybírání kostiček nejen o Vánocích ráda vychutnám... :-)